Sök efter teckensnitt

Verktygen för att söka och eventuellt ersätta är väldigt kraftfulla i Word. De sparar mycket tid istället för att manuellt behöva leta och/eller göra korrigeringar i texten. Oftast används de här verktygen enbart på text eller texten. Man skriver in ett ord och letar upp alla förekomster av detta ordet i dokumentet. Men det finns många fler smarta alternativ som du kan använda. I detta tips ska vi se hur du kan söka efter ett specifikt teckensnitt som används i dokumentet.

Olika teckensnitt i texten

I ett tänkt scenario har du ett dokument där du upptäcker att ett teckensnitt används i en text som skiljer sig från övrig text där det egentligen ska vara samma teckensnitt. Orsaken kan vara flera till detta, exempelvis att man har klistrat in text från ett annat dokument och fått med ”felaktig” teckensnitt som inte matchar övriga dokumentet.

C:\Users\Robert\AppData\Local\Temp\SNAGHTMLf2b111f.PNG

I texten ovan är det två ord där teckensnittet skiljer sig från den övriga texten. Ordet Gustav finns på flera ställen så att endast söka ger för många resultat att gå igenom.

Avancerad sökning

Innan vi söker måste vi ta reda på vilken teckensnitt som ska hittas. Placera markören i den ”udda” texten och kontrollera i vilket teckensnitt det är.

I detta exempel ör det Times New Roman.

Nästa steg att gå till dialogrutan för Avancerad sökning [Advanced Find].

 

För att komma till rätt dialogrutan måste vi välja Avancerad sökning [Advanced Find]. Det finns på menyfliken Start [Home] i listan under knappen Sök [Find].

I dialogrutan, klicka på knappen Mer [More].

Klicka sedan på knappen Format [Format] och välj Teckensnitt [Font].

Leta fram (skriv in) önskat teckensnitt och klicka på OK.

Nästa steg blir att skriva in det ord man söker efter samt att ordet ska vara formaterat med det valda teckensnittet.

Klicka på Sök nästa [Find Next] för att börja sökningen i dokumentet. Sökningen stannar vid en matchande träff och markerar ordet. Nu kan du ändra teckensnitt på menyfliken Start [Home] medan dialogrutan för sökningen ligger kvar.

Klicka sedan på Sök nästa [Find Next] för att kontrollera om det finns fler träffar. Upprepa tills sökningen är klar.

Ersätta ett teckensnitt helt och hållet

Om du vill ersätta ett teckensnitt helt och hållet i ett dokument i Word söker du helt enkelt efter teckensnittet du vill ersätta och ersätter med ett valfritt.

ersätt teckensnitt word

  1. Väljer att söka efter teckensnittet Algerian. Stå i översta fältet och klicka på Format [Format] längst ner till vänster i dialogrutan och välj teckensnittet Algerian
  2. Gör samma sak i nästa fält (fältet Ersätt med), men välj Calibri.
  3. Klicka sedan på knappen Ersätt alla [Replace All] för att ersätta alla förekomster av teckensnittet Algerian med teckensnittet Calibri.

Associerad lärarledd kurs: Jobba smartare i Office

Associerad e-kurs: e-kursen i Word

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.