Bädda in teckensnitt i filen

Om man använder ett teckensnitt, i dokument eller presentationer, som en mottagare av filen saknar så kommer programmet (Word/PowerPoint) att ersätta teckensnittet mot ett liknande som finns på datorn. Detta kan få till följd att utseendet och layout kommer att förändras och inte visas som det var tänkt. Normalt kanske man använder standardteckensnitt och då uppkommer inte detta problem men man kan har ett eget teckensnitt i sin grafiska profil som inte en mottagare av dokumentet har.

Det finns möjlighet att i ett enskilt dokument eller presentation bädda in det använda teckensnittet så att mottagaren visar dokumentet som det är tänkt. Detta ökar filstorleken något men åtgärdar problemet att fel teckensnitt används.

Detta tips fungerar för både Word och PowerPoint i Windowsversionen. Inte onlineversion eller Office för Mac. Det fungerar endast med teckensnitt som tillåter att bäddas in då vissa teckensnitt har en restriktion och inte kan bäddas in.

Bädda in teckensnitt

När man bäddar in teckensnitt så gör man det för den aktuella filen.

  • Öppna det aktuella dokumentet.
  • Klicka på Arkiv [Home] och välj Alternativ [Options].

  • I dialogrutan Word-alternativ [Word Options] (eller motsvarande för PowerPoint), klicka på Spara [Save] till vänster.
  • Längst ner i den delen finns det alternativ för Behåll återgivning när dokument delas [Preserve fidelity when sharing this dokument]. Kryssa i alla tre rutor.

Med den mittersta rutan ikryssad så reducerar man filstorleken genom att endast bädda de tecken som används och inte alla tecken.

  • Klicka OK och spara dokumentet som vanligt.

Nu gäller dessa inställningar för detta dokumentet och lägger man till information så kommer dessa ändringar att uppdateras med rätt teckensnitt för mottagaren.

Detta är ett väldigt bra alternativ när man skickar dokument eller presentationer till andra och säkerställer att allt ser samma ut oavsett vilken Officeversion eller operativsystem man använder. Eller om man lånar en dator och ska visa sin presentation så vet man hur det blir.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.