Veckonummer i Excel

År, kvartal och månad beräknas och visas på samma sätt runt om i världen, vilket göra att funktioner för dessa enheter kan användas på ett gemensamt sätt. Veckonummer hanteras dock olika. I t.ex. USA börjar man en ny vecka på söndag, medan vi börjar på en måndag. Vi har dessutom olika regler för när veckonumreringen börjar på året.

Många organisationer använder veckonummer som en viktig tidsenhet för sin uppföljning. Det finns en funktion i Excel för att returnera veckonummer från ett datum. Funktionen heter VECKONR. Eftersom det finns fler olika beräkningar av veckonummer så innehåller denna funktion möjligheter till flera olika returtyper beroende på startveckodag och beräkningssätt av veckonummer (system 1 och system 2). Funktionen består av två argument; tal och returtyp. Talet motsvarar datum och returtypen är olika beroende på vilken veckodag man väljer att starta sin veckoberäkning på eller vilket system man väljer. Det europeiska systemet för veckoberäkning (ISO-systemet eller system 2) är returtyp 21 och ska användas för att få korrekt beräkning för svenska veckonummer.

Från Excel 2013 har det tillkommit en separat funktion som heter ISOVECKONR som direkt omvandlar ett datum till korrekt veckonummer enligt ISO-standarden. Notera att funktionen inte är bakåtkompatibel och kan alltså inte användas i versioner före Excel 2013.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

I tabellen ser du hur VECKONR och ISOVECKONR fungerar. Eftersom datumen är söndagar skiljer sig veckonumret sig åt när man använder returtyp ”ingen” (samma som 1) och returtyp 21, eftersom returtyp 1 börjar veckan på söndag och returtyp 2 på måndag. Men vi ser också att det år 2016 skiljer det sig två veckor i beräkningen, vilket beror på man i de olika systemen börjar årsberäkningen olika beroende på vilken dag som är årets första dag.

Mycket mer information och utbildning om datum och tid i Excel hittar du i våra e-kurser på officekurs.se.

www.excelbrevet.se

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.