Understrykning, genomstrykning, upphöjt och nedsänkt i Excel

Understrykning i Excel

Det finns faktiskt fyra olika typer av understrykning i Excel:

  • Understrykning
  • Dubbel understrykning
  • Enkel redovisning
  • Dubbel redovisning

Välj själv om du vill se på videofilmen nedan eller fortsätta läsa text- och bildbeskrivningen 🙂

Bilden nedan visar de olika sätt du kan stryka under text/tal med.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Vanlig understrykning som syns på rad 2 ovan är givetvis vanligast och utförs enklast med Ctrl+U (alternativt understrykningsknappen i menyfliken Start).

Dubbel understrykning finns faktiskt också tillgänglig i menyfliken Start – på samma knapp. Du klickar i droplistan till höger om understrykningsknappen och väljer där knappen markerat med ett ”D”, se bilden. (Notera dock att Ctrl+D inte är kortkommando för detta, det är kortkommandot för att duplicera från raden ovan 😊).

Vad är då enkel redovisning och dubbel redovisning? Det är en annat sätt att stryka under text, där den understrykande linjen ligger något lägre i cellen jämfört med vanlig understrykning. Som namnet (redovisning) ger en hint om, är detta en typ av understrykning som lämpar sig väl vid redovisning av olika typer av siffor, t.ex. ekonomisk redovisning. En annan skillnad är också att understrykningen täcker hela cellen om du har text (inte tal) i cellen. Du ser själv skillnaderna i avsnittets första bild.

För att utföra understrykning med enkel redovisning eller dubbel redovisning väljer du Formatera celler. Snabbast gör du detta genom kortkommandot Ctrl+1 (alternativt högerklicka – Formatera celler).

I dialogrutan Formatera celler klickar du på fliken Tecken och i droplista för Understrykning:. Där hittar alla fyra typerna.

Genomstrykning, upphöjt och nedsänkt

Vill du genomstryka, upphöja eller nedsänka din text eller delar av din text i en cell hittar du även dessa funktioner i dialogrutan för Formatera celler och fliken Tecken. I gruppen Effekter kan du välja mellan Genomstruken, Upphöjd och Nedsänkt.

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML7600fc.PNG

Gillar du detta sätt att lära dig Excel på? Du finner hundratals kursavsnitt som detta på www.officekurs.se

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.