Tipsmall i Excel

Ett bra och roligt sätt att lära sig Excel är att arbeta fram ett exempel som bygger på eget intresse. I detta exempel har vi skapat en tipsmall som innehåller en hel del funktioner och automatiseringar för rättning och kontroll. Mallen kan användas både för Stryktipset och Topptipset och den är perfekt för ett kompisgäng som tippar tillsammans och rätta allas rader automatiskt.

Förutsättningen för att använda denna mall är att du har Excel 2016 eller senare. Har du tidigare version av Excel måste tillägget Power Query vara installerat. Det fungerar inte att använda Excel för Mac, då Mac-versionen inte (ännu) har stöd för Power Query.

 

Ladda ner Tipsmall i Excel här

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Hur fungerar tipsmallen?

Filen hämtar senaste tipsraden från en sida på Internet. Aktuella matcher hämtas och rensas med Power Query i Excel som sedan dumpas ut i en tabell på kalkylbladet Data. Från denna tabell länkas sedan innehållet till bladen för Stryktips och Topptips.

Att hämta och rensa tipsdata gör du på fliken Data och knappen Uppdatera alla [Refresh All].

Bilden ovan visar Stryktipset (motsvarande finns även för Topptipset på ett eget blad). Här ser du även när matcherna startar. Om du uppdaterar under matchernas gång så kommer aktuellt matchresultat att visas samt aktuell rätt rad.

Rätta sin egen tipsrad

En annan del av denna fil är att du kan rätta dina egna tipsrader automatiskt. Från start är det tre olika rader (spelare) men du kan utöka genom att kopiera ”spelar-kolumn” och klistra in.

  1. Utifrån rätt rad (aktuell rad vid uppdatering) så kontrolleras tecken för tecken på matcherna.
  2. Om ditt tecken inte är rätt så visas detta med röd fyllning i cellen.
  3. Längst ner räknas total antal rätt ut för din rad.

Om du under matchernas gång har filen öppen och uppdaterar filen så är det ”live-rättning”.

Fyll i rader

Från början är mallen gjord för tre spelare men du kan ta bort eller lägga till efter eget behov.

  1. I varje cell finns en valbar lista med de olika kombinationerna som går att tippa. Du fyller helt enkelt i hela din tipsrad för samtliga matcher.
  2. Längst ner ser du hur stort system du har fyllt i om du väljer att gardera tecken på matcherna. Det kan vara en kontroll så du fyllt i korrekt.

Lycka till!

Associerad kurs: Excel för ekonomer och Excel för Självlärda.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 2 mars, 2020

    […] Notera att vi även har ett nyare tips på en automatiserad mall som kan användas för både Stryktipset och Topptipset. Läs det nya tipset här. […]

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.