Rätta stryktipset med Excel

Här får du en mall för att rätta din stryktipsrad varje vecka. Det enda du behöver göra är att ange din egen rad (eller flera) så sköter Excel resten. Mallen hämtar rätta rader från Internet och dessutom kan man uppdatera under pågående match för att hämta aktuell stryktipsrad.

Ladda hem filen här.

Information från Internet

Mallen importerar bland annat den aktuella omgångens matcher, starttid för matcher och senaste gjorda mål. Denna import sker när filen öppnas (om det finns Internet-anslutning). All information läggs i en separat flik i arbetsboken, sedan länkas informationen till ”rätt ställe” i rättningsfliken. Om man vill kan man ställa in ett uppdateringsintervall, eller så uppdaterar man enkelt manuellt efter hand under matcherna.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-Learning i Excel & Office-paketet

Rättningsmallen

Rättningsmallen består av flera delar med länkningar, formler och villkorsstyrd formatering. På bilden nedan ser du de olika delarna och får en förklaring till det som ligger bakom.

Rätta stryktipset med Excel

 

  1. Aktuell omgångs matcher importeras och länkas hit. För att ta bort oönskade tecken från importen så används funktionen BYT.UT.
  2. Här länkas matchstart in. När matchen är igång byts detta ut på aktuell ställning i matchen, precis som livescore.
  3. Hit länkas rätt rad just nu.
  4. Här fylls raderna i. Varje cell har dataverifiering med valbar lista för alla tecken och garderingar. Här finns även villkorsstyrd formatering som visar missade resultat med gul fyllning.
  5. I kolumnen direkt till höger om tipsraden finns en formel som kontrollerar tipstecknet mot rätt rad. Formeln kontrollerar om ”rätt” tecken finns i den tippade matchen. Formeln är inskriven med vit text så att den blir dold mot vit bakgrund.
  6. Här räknas antal rätt för den aktuella raden ut.

Vill man ha flera rader (spelare) så måste man kopiera två kolumner (exempelvis K och L) och sedan klistra in för att få med alla funktioner och beräkningar.

Nu är det bara att fylla i din rad och testa på lördag. Lycka till med 13 rätt!

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera på Excelbrevet

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis!