Sommarkluringen – vad grymma ni är!

Då var det dags att redovisa ”Sommarkluringen” som vi hade i senaste Excelbrevet. Det verkade vara väldigt uppskattat och vi fick in över 50 lösningar från er läsare. Ett stort antal svar med tanke på att det fanns en viss svårighetsgrad i uppgiften 😎. Ett roligt inslag med Excel är kreativitet och att det kan finnas flera olika fungerande lösningar på ett och samma problem. När vi gått igenom era lösningar så bekräftas verkligen detta. Det finns både en rätt och fel lösning, men så länge lösningen fungerar helt ut så är det användbart och därmed rätt.

Nu var förutsättningarna ”enkla” och inget krav på att lösningen ska fungera om dessa förutsättningar förändras så som tillkommande rader/kolumner, ändrade rubriker etc. Det fanns ingen text om att man fick ändra på underlaget för att förenkla lösningen. För då faller själva klurigheten om man ändrar på villkoren. Det var framför allt de sammanfogade cellerna för kategori A, B, C som gjorde att man inte kunde använda en relativt enkel lösning. Om man tar bort sammanfogningen och ersätter med egen text i cellerna underkänner vi lösningen.

Vi presenterar ett antal lösningar utan att lägga någon värdering på funktionalitet, elegans eller prestanda. När ni kikar igenom de olika lösningarna kommer ni också se hur många olika funktioner som används för att få fram rätt resultat. Detta understryker vikten av att behärska många funktioner för att lösa problem i Excel. Även om vi bara presenterar ett tiotal typlösningar, så finns det betydligt fler varianter av dessa i de 50-talet inlämnade svaren.

OM, LETARAD, INDEX, PASSA, IFS, FÖRSKJUTNING, LETAUPP, XLETAUPP, INDIREKT, XMATCHNING, PRODUKTSUMMA och LETAKOLUMN är några av alla funktioner som ni använt. Det är fantastiskt kul att se hur många Excelnördar det finns därute 😀

Ett stort tack till alla som bidrog med sin lösning! 🙏🙏🙏

Filen med lösningar hittar ni här

sommarkluringen excel

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Raymond Bergmark skriver:

    Kul tävling men svar med OM/IF-satser i drivor, går de inte bort?
    Lösning 9 var snyggast!

    • Tobias Ljung skriver:

      Du kan absolut ha en poäng att OM-satslösningen inte är den snabbaste vägen att gå i mål, om man kan några av de andra lösningarna. Dock är den fungerande och vi ville med inlägget redovisa alla lösningstyper som faktiskt fungerar, utan utan att lägga någon värdering på funktionalitet, elegans eller prestanda, som vi skrev i inlägget.

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!