Raka citattecken i Word

När man skriver citattecken i Word så får man som standard så kallade typografiska citattecken. Dessa citattecken är lite snedställda till utseendet jämfört med helt raka citattecken. Detta är en autokorrigering som sker direkt vid inskrivning av citattecken.

Se exempel på olika form av citattecken nedan.

Raka citattecken i Word

I ett vanligt dokument i Word så spelar detta ingen roll mer än den utseendemässiga skillnaden. Men om man kopierar text från Word till andra program eller webb-formulär kan de typografiska citattecknen ställa till problem. Ett exempel är om man kopierar program-kod från Word till en kod-editor – då kan typografiska citattecken uppfattas felaktigt vilket medför fel i koden.

För att rätta till detta kan man ställa in i Word att alltid använda raka citattecken. Denna inställning rättar inte till gammal eller befintlig text utan gäller från det moment när inställningen görs.

Börja använda raka citattecken

Detta är en inställning i alternativen för Autokorrigering. Egentligen bockar man bara ur ett alternativ men vägen dit är lång. Gör så här:

  1. Öppna WordRaka citattecken i Word
  2. Klicka på Arkiv och välj sedan Alternativ.Raka citattecken i Word
  3. I dialogrutan Word-alternativ, klicka på Språkkontroll till vänster i listan och sedan på knappen Alternativ för autokorrigering till höger.Raka citattecken i Word
  4. I dialogrutan Autokorrigering välj fliken Autoformat. Bocka ur rutan Raka citattecken med typografiska citattecken. Klicka OK. Sedan OK för nästa dialogruta.

Nu kommer det bli raka citattecken i när man gör detta i fortsättningen i Word.

Denna ändring gäller även för apostrofer, det vill säga att man får raka apostrofer efter denna inställning.

Du gillar kanske också...