Möte med Bill Jelen (Mr Excel)

Det här är helt sjukt! Mannen bredvid oss är Bill Jelen – mer känd som Mr Excel. Han har skrivit 54 Excelböcker och gjort över 2000 videofilmer och är Excel-världens No 1. (Lätt idolstatus på honom alltså 😊) Förra veckan fick vi på Infocell (Robert Larsson och jag – Tobias Ljung) äran att träffa honom både på och vid sidan av seminarierna under en Excelkonferensen Excelapalooza i Dallas. Hur skön kille som helst. Och jag lovar att det inte finns någon med så många Excel- och Microsoft-anekdoter 😂. Vid ett av mötena gav Bill mig hans ”Excel-Guru” märke för mina bidrag under dagen. Bara att sy på finkavajen 😀.

Tobias Ljung Bill Jelen Robert Larsson

Vilket var då det bästa tipset från Mr Excel? Nja, det fanns massa goa tips, men ett tips som jag själv lärde mig vid något tillfälle, men som jag sedan släppte och som jag nu måste anamma igen är möjligheten att kopiera och klistra in som värden med högerklick!

Gör följande (se bilden eller rörliga bilden nedan):

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-Learning i Excel & Office-paketet

  1. Markera området du vill kopiera och klistra in värden för. Ställ musmarkören på markeringsgränsen så att fyrpilsmarkören visas
  2. Tryck ner (och håll nere) höger musknapp samtidigt som du drar området till höger (släpp inte taget)
  3. Dra tillbaka till samma område och släpp musen. Välj Kopiera hit enbart som värden (eller annat önskvärt val)

Klistra in värden Excel

klistra in värden med musen

Ett annat tips för att snabbt och enkelt klistra in värden är att lägga till knappen Klistra in värden i Snabbåtkomstfältet (Quick Access Toolbar). När du har kopierat något som du vill klistra in är det bara att klicka på knappen du lagt till i Snabbåtkomstfältet – klart!

Läs mer i detta tipset om hur du anpassar Snabbåtkomstfältet i Excel

Det finns tre olika typer av ”klistra in värden”. Den första (nr 1 nedan) betyder att du endast klistrar in värden och får inte med dig någon formatering ö h t från det kopierade området. Det andra alternativet innebär att du klistrar in både talformatet och värdena från det kopierade området. Det sista alternativet klistrar in värde, talformat samt eventuell cellformatering.

Mr Excel

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera på Excelbrevet

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis!