Anpassa snabbåtkomst

I Excel finns möjlighet att anpassa verktygsfältet Snabbåtkomst [Quick Access Toolbar]. Först – alla känner inte till vad som menas när man säger ”Verktygsfältet Snabbåtkomst”. Det är ikonraden längst upp till vänster (även kallad namnlisten) ovanför menyraden som är Snabbåtkomst. Snabbåtkomstfältet är markerat inom den röda rektangeln i bilden nedan. Vad är då fördelen med Snabbåtkomstfältet? Jo, de knappar/kommandon som du placerar i detta fält kommer du alltid att ha tillgång till när du arbetar i Excel. Oavsett vilken menyflik du har aktiv kan du alltid komma åt knapparna i Snabbåtkomstfältet. Detta tips är även applicerbart på andra Officeprogram som t.ex. Outlook, Word, PowerPoint och OneNote.

snabbåtkomstfältet

Mitt råd är följande:

Lägg till de knappar/funktioner som du använder ofta i Excel i Snabbåtkomstfältet. Lägg dock inte till de funktioner som du använder med kortkommando. I mitt fall har jag t.ex. lagt till cellfärg, teckenfärg, rensa filter, sortering, klistra in värden, centrera, kameraverktyget och hämta format. Detta är funktioner som jag vanligtvis inte använder kortkommando för, men använder dagligen i mitt arbete.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Vilka knappar/funktioner är motsvarande för dig i ditt arbete? Lägg till dem enligt beskrivningen nedan och du kommer åt dem oavsett vilken menyflik som för tillfället är aktiverad i Excel.

Lägga till knappar i Snabbåtkomstfältet

Alternativ 1: Finns funktionen du önskar lägg till någonstans i menyfliksområdena: Högerklicka bara på någon av funktionerna/knapparna i menyerna och välj Lägg till i verktygsfältet Snabbåtkomst [Add to Quick Access Toolbar] i högerklicksmenyn.

(Lika enkelt kan du ta bort knappar genom att högerklicka på dem och välja Ta bort från verktygsfältet Snabbåtkomst [Remove from Quick Access Toolbar]).

snabbknapp Excel

Alternativ 2: Funktionen som du önskar lägga till finns inte i menyfliksområden: Klicka på listpilen längst till höger på verktygsfältet Snabbåtkomst. Välj Fler kommandon… [More Commands]

fler kommandon

Sök fram den funktion som du är ute efter. T.ex. om du vill infoga Formulär. Du kanske inte säker på om det ligger i listan för Vanliga kommandon [Popular Commands], så du väljer att visa Alla kommandon [All Commands] (1).
Sedan klickar du i fältet nedan där alla funktioner finns tillgängliga och trycker ner ”F” och du hamnar på första funktioen som börjar på F. Du letar dig ner till Formulär [Form] (2) och klickar på Lägg till>> [Add] (3). Nu är knappen tillagd i fältet Snabbåtkomst (4). Klicka sedan på OK (5).

lägg till snabbknapp

Du kan ta bort knappar om du t.ex. använder kortkommandon. Knappen för Spara (Ctrl+S) eller Ångra (Ctrl+Z), Gör om (Ctrl+Y) använder du kanske kortkommandon för. Då högerklickar du på knappen och väljer Ta bort från verktygsfältet Snabbåtkomst.

Byt plats på dina knappar

I dialogrutan ovan byter du också enkelt plats på dina knappar. Markera ett kommando i listan till höger och tryck uppåtpil eller nedåtpil för att ändra ordningen på dina knappar.

quick access toolbar

Visa snabbåtkomst under menyfliksområdet

Det finns också möjlighet att visa verktygsfältet Snabbåtkomst under menyfliksområdet (ovanför formelfältet). Högerklicka bara på verktygsfältet Snabbåtkomst, välj Visa verktygsfältet Snabbåtkomst under menyfliksområdet [Show Below the Ribbon]. Fördelen med att visa menyfliksområdet nedanför är att knapparna hamnar närmare rutnätet där man arbetar och att man får plats med fler knappar. Nackdelen är dock att den tar upp plats mellan menyfliksområdet och formelfältet, vilket gör att det visuella rutnätet blir något mindre. Välj själv vad som passar dig bäst.

Visa Snabbåtkomstfält

Använd Snabbåtkomst med kortkommando

Gillar du kortkommandon? Du kan faktiskt använda knapparna i Snabbåtkomstfältet med hjälp av kortkommandon. Trycker du ner ALT-tangenten och en siffra kan du med kortkommando använda alla dina knappar i Snabbåtkomst supersmidigt :-). I exemplet i bilden trycker vi ner ALT+3 för att klistra in värden.

snabbåtkomst Excel

Ett tips är att lägga de kommandon du oftast använder längst till vänster, eftersom kommandona hamnar i numerisk ordning från vänster räknat.

www.excelbrevet.se

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!