Anpassa snabbåtkomst

I Excel finns möjlighet att anpassa verktygsfältet Snabbåtkomst. Först – alla känner inte till vad som menas när man säger ”Verktygsfältet Snabbåtkomst”. Det är ikonraden längst upp till vänster ovanför menyraden som är Snabbåtkomst. Snabbåtkomstfältet är markerat inom den röda rektangeln i bilden nedan. Vad är då fördelen med Snabbåtkomstfältet? Jo, de knappar/kommandon som du placerar i detta fält kommer du alltid att ha tillgång till när du arbetar i Excel. Oavsett vilken menyflik du har aktiv kan du alltid komma åt knapparna i Snabbåtkomstfältet. Detta tips är även applicerbart på andra Officeprogram som t.ex. Outlook, Word, PowerPoint och OneNote.

snabbåtkomstfältet

Mitt råd är följande:

Lägg till de knappar/funktioner som du använder ofta i Excel. Lägg dock inte till de funktioner som du använder med kortkommando. I mitt fall har jag t.ex. lagt till cellfärg, teckenfärg, rensa filter, sortering, klistra in värden, centrera, kameraverktyget och hämta format. Detta är funktioner som jag vanligtvis inte använder kortkommando för, men använder dagligen i mitt arbete.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-Learning i Excel & Office-paketet

Vilka knappar/funktioner är motsvarande för dig i ditt arbete? Lägg till dem enligt nedan och du kommer åt dem oavsett vilken menyflik som för tillfället är aktiverad i Excel.

Så här gör du:

Alt 1: Finns funktionen du önskar lägg till någonstans i menyfliksområdena: Högerklicka bara på någon av funktionerna/knapparna i menyerna och välj Lägg till i verktygsfältet Snabbåtkomst.

(Lika enkelt kan du ta bort knappar genom att högerklicka på dem och välja Ta bort från verktygsfältet Snabbåtkomst).

snabbknapp Excel

Alt 2: Funktionen som du önskar lägga till finns inte i menyfliksområden: Klicka på listpilen längst till höger på verktygsfältet Snabbåtkomst. Välj Fler kommandon…

fler kommandon

Sök fram den funktion som ni är ute efter. T.ex. om jag vill infoga Formulär. Jag är inte säker på om det ligger i listan för Vanliga kommandon, så jag väljer att visa Alla kommandon (1).
Sedan klickar jag i fältet nedan där alla funktioner finns tillgängliga och trycker ner ”F” och jag hamnar på första funktioen som börjar på F. Jag letar mig ner till Formulär (2) och klickar på Lägg till>> (3). Nu är knappen tillagd i fältet Snabbåtkomst (4). Klicka OK (5).

lägg till snabbknapp

Jag kan ta bort knappar om jag t.ex. använder kortkommandon. Knappen för Spara (Ctrl+S) eller Ångra (Ctrl+Z), Gör om (Ctrl+Y) använder jag kortkommandon för. Jag högerklickar på knappen och väljer Ta bort från verktygsfältet Snabbåtkomst.

Det finns också möjlighet att visa verktygsfältet Snabbåtkomst under menyfliksområdet (ovanför formelfältet). Högerklicka bara på verktygsfältet Snabbåtkomst, välj Visa verktygsfältet Snabbåtkomst under menyfliksområdet. Fördelen med att visa menyfliksområdet nedanför är att knapparna hamnar närmare rutnätet där man arbetar och att man får plats med fler knappar. Nackdelen är dock att den tar upp plats mellan menyfliksområdet och formelfältet, vilket gör att det visuella rutnätet blir något mindre. Välj själv vad som passar dig bäst.

Visa Snabbåtkomstfält

www.excelbrevet.se

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera på Excelbrevet

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis!