Länkad cell visar noll

När du länkar en cell så visas innehållet som cellen du länkar från. Men om cellen du länkar från är tom så visas 0 (noll) i den länkade cellen. I detta tips får du reda på hur du löser detta med en funktion som komplement till länkningen.

Länka celler

Att länka innehållet i en cell till en annan cell är väldigt enkelt. Placera markören dit länkningen ska visa och skriv = (lika med). Klicka sedan på cellen som ska länkas från.

Tryck Enter så skapas en länk (avspegling) från den länkade cellen till målcellen.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

I formelfältet kan vi tydlig se att i cell C2 är det en länk från cell A2. Det betyder att innehållet i A2 avspeglas i C2.

Länkar kan du göra inom samma kalkylblad, mellan kalkylblad och även mellan arbetsböcker på motsvarande sätt. Att länka är ett effektivt och dynamiskt sätt att visa/hämta värden till andra ställen.

Länkade celler visar 0

Om du länkar från en cell som är tom så blir inte den länkade cellen tom utan visar istället 0 (noll).

Det blir inte korrekt om man tänker att en länkning ska vara en exakt avspegling. För att den länkade cellen inte ska visa 0 utan istället vara tom så får vi använda en OM [IF]-funktion i samband med länkningen.

OM [IF] med länkning

Med OM [IF] kan vi få två resultat. Beroende på om cellen vi länkar från är tom eller inte så kan vi bestämma vilket resultat som ska visas i den länkade cellen. Dessutom använder vi funktionen ÄRTOM [ISBLANK] för att kontrollera om cellen är tom.

Formeln blir som i bilden ovan:

=OM(ÄRTOM(A2);””;A2)

=IF(ISBLANK(A2);””;A2)

Formeln kan utläsas, om A2 är tom skriv ”” (tom cell) annars visa A2. På detta sätt visas målcellen tomt om cellen som länkades från var tom. Denna formel är dynamisk och kan kopieras nedåt i listan. Resultatet blir då enligt bilden nedan.

Denna metod gå även bra att använda vid länkningar mellan blad eller arbetsböcker. Det enda som behöver ändras är cellreferensen som ska länkas från.

 

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.