Knapp för tusentalsavgränsare?

I förra numret av Excelbrevet (nyhetsbrevet) visade vi olika tekniker för att få talformatet tusentalsavgränsare utan decimaler, då det inte finns någon knapp eller kortkommando för detta.

Vill du (som de flesta andra) ha en sådan knapp?

Gå då in på länken nedan och rösta på det förslag vi lagt till Microsoft via Excel User Voice. Det brukar inte krävas jättemånga ”röster” för att de överväger att genomföra förbättringar.

Klicka här för att rösta på tusentalsavgränsning

(Du behöver inte registrera dig som användare, det räcker att vara inloggad med Facebook eller Google)

Tusentalsavgränsning Excel

Komplettering från Mr Excel (Bill Jelen)

I sin tipsvideo nr 2215 (!) uppmärksammar Bill detta Exceltips med tusentalsavgränsare i en av sina senaste videos. Ett kvitto på att vår föreslagna förändring behövs World Wide!

Bill har skrivit och sålt fler Excelböcker än någon annan och gjort över 2200 videofilmer i Excel.

Mr Excel kompletterar våra föreslagna ”work-arounds” nedan med ett smart makro som han placerar i Personal.xlsb och som ändrar ett av de befintliga cellformaten i Excel, vilket möjliggör ”ångra-funktionaliteten” 🙂

Titta gärna på videon nedan och testa själv. Vill du få det svenska formatet för tusentalsavgränsning med noll decimaler så anger du följande formatkod i makrokoden:

ActiveWorkbook.Styles(”Tusental [0]”) .NumberFormat = ”#,##0”

Bonustips: Vill du använda den vanliga knappen i menyfliken Start?
Tusental noll decimaler

I så fall använder du följande kod istället:

ActiveWorkbook.Styles(”Tusental”) .NumberFormat = ”#,##0”
(Tack Raymond för tipset!)

Tips på hur du använder tusentalsavgränsare

Vill du läsa tipset från förra numret för att läsa olika tekniker för att använda talformatet tusentalsavgränsare utan decimaler, så kan du klicka på denna länk där du hittar alla nyhetsbrev. För att se en detaljerade beskrivning om hur du skapar en egen knapp kopplad till ett makro klickar du på denna länk.

Du kanske tänker att man lika gärna kan använda den ”färdiga” knappen för tusentalsavgränsning med två decimaler som finns i gruppen Tal i menyfliken Start i Excel?

tusentalsavgränsning två decimaler

Problemet med det talformatet (förutom att det är två decimaler) är att detta talformat är justerat med ett indrag i cellen på ett sätt som oftast inte är önskvärt. Nedan ser du tre talformat. Det översta är ”Allmänt” utan tusentalsavgränsning. Det mellersta är den färdiga knappen i Talgruppen ovan (med indrag och två decimaler). Nederst är ”det saknade talformatet” med tusentalsavgränsning och två decimaler (ojusterat indrag i cellen). Rösta i länken ovan, så låter vi Microsoft fixa detta en gång för alla!

talformat tusental Excel

Bonustips 1: Blir/är du snabb med tangenterna så är följande sätt mycket, mycket bra också (vilket jag själv föredrar):

Ctrl+1 — Tabb — nedpil — Tabb — nedpil x 2 — Tabb — mellanslag — Enter

Jag vet att det kan låta som många tangentnedslag, men när du gjort det ett antal gånger sitter det snart i ryggmärgen 🙂
(själv ligger jag runt två sekunder)

Bonustips 2: Ett annat bra alternativt sätt är att först nyttja kortkommandot Ctrl+Shift+1 för att få tusentalsavgränsning med två decimaler. Sedan minskar du antalet decimaler med knappen Minska decimal i Start-fliken.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!