Ändra ordning i punktlistor

I PowerPoint är det mycket vanligt att man använder punktlistor (eller numrerade listor) i sin presentation. Detta tips handlar om smarta kortkommandon för att markera punkter samt att ändra ordningen på punkterna genom att enbart använda tangentbordet.

Ändra ordning i punktlista

I bilden ovan har vi en enkel punktlista med fem punkter. För att markera en punkt med all text så kan man använda SHIFT + knapparna HOME eller END beroende på åt vilket håll du vill markera. Placera markören efter sista tecknet på en av punkterna och tryck SHIFT + HOME så markeras hela texten för den punkten.

Ändra ordning i punktlista

Placera istället markören före första tecknet för en punkt och tryck SHIFT + END så markeras hela texten för den punkten. Så beroende på vilken utgångsplacering (först eller sist) man har på markören så använder du något av dessa två kortkommandon för att markera hela texten på en punkt.

När en punkt är markerad (hela texten) kan man flytta punkten till en annan position i punktlistan med ett kortkommando. Kortkommandot är SHIFT + ALT + PIL. Antingen väljer man PIL upp för att flytta uppåt i listan eller PIL ned för att flytta nedåt i listan.

För att flytta inbördes ordning på punkter i en lista, gör så här:

  • Markera hela texten på en punkt
    • Använd gärna kortkommandot CTRL + HOME/END
  • Flytta hela punkten till en ny position i listan med kortkommando.
    • SHIFT +ALT + PIL upp/ned

Med denna metod att flytta ordningsföljden slipper du krångla till det utan strul. Detta fungerar även på samma sätt för punktlistor i Word. När det gäller numrerade listor så ändras även nummerföljden så att den stämmer överens.

Ett extra tips då du arbetar med punktlistor. Om du vill ha en ny rad på samma punkt så använder du kortkommandot CTRL + ENTER. Nu hamnar markören rakt under första bokstaven på samma punkt. Detta kan också användas för att göra ”luft” mellan punkter.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!