Snabbfyllning i Excel – aktivera och avaktivera

Snabbfyllning (Flash fill på engelska) är en underbart smart och användbar funktionalitet från version Excel 2013. Vill du veta lite mer om Snabbfyllning i Excel kan du kika på ett tidigare Exceltips här. Har du Excel e-Learning via www.officekurs.se kan även se en längre video med massor av olika exempel och läsa den digitala kurslitteraturen och ladda ner Excelfilen.

Det här tipset beskriver dock endast hur du slå på/av funktionaliteten i Excel. Även om du avaktiverar Snabbfyllningen enligt nedan, kan du forcera funktionaliteten manuellt genom att trycka Ctrl+E eller klicka på knappen Snabbfyllning i menyfliken. Om du vill stänga av funktionaliteten eller kanske att den av någon anledning är avstängd i din installation av Excel ser du nedan hur du gör.

Att aktivera/avaktivera Snabbfyllning:

  1. Menyfliken Arkiv
  2. Alternativ
  3. Välj Avancerat och kryssa i/av kryssrutan Automatisk Snabbfyllning enligt bilden nedan
    avaktivera Snabbfyllning Excel

Med Snabbfyllning kan du enkelt sammanfoga och bryta i sär text och cellvärden. Många gånger kan du använda Snabbfyllning på ett snabbt och enkelt sätt där du tidigare var tvungen att använda en eller flera textfunktioner i Excel. Nackdelen är att du texten du snabbfyllt inte har något koppling till den data som den skapats från – d.v.s. ändrar du data i dessa celler behöver du göra om snabbfyllningen på nytt. Om du istället använder textfunktioner uppdateras cellerna kontinuerligt.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.