Snabbfyllning i Excel

Med verktyget Snabbfyllning, (gäller Excel 2013/2016), går det enkelt och smidigt att ur en lista (kolumn) ta ut en del av information till en ny kolumn. Om denna information är uppställd med samma mönster i kolumnen så ger Excel direkt ett förslag till att snabbfylla resten av kolumnen. Detta fungerar oavsett om informationen i listan är text, siffror, datum m.m.

I detta tips visas först ett kort exempel och längst ner har du en längre videofilm som visar en massa olika situationer där snabbfyllning kan spara dig mycket tid i Excel. Har du e-Learning via officekurs.se eller boken Excelhandboken – din guide i Excel kan du även läsa ett längre text- och bildavsnitt om Snabbfyllning.

I exemplet nedan vill vi ta ut endast förnamnen från A-kolumnen.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

snabbfyllning quick fill

Skriv första namnet (B1), gå till nästa cell (B2) och börja skriv. Excel ger ett förslag på att snabbfylla hela kolumnen. Acceptera med ENTER. Ett annat sätt att göra samma sak är att använda knappen Snabbfyllning. Då blir tillvägagångssättet att skriva in första cellen, markera hela området (inklusive) den första skrivna cellen. Klicka sedan på knappen Snabbfyllning (på menyfliken Data).

snabbfyllning quick fill

snabbfyllning quick fill

Snabbfyll smart.

Snabbfyllningen kan även hantera olika mönster, det vill säga att förutsättningen inte ser samma ut hela tiden. Då får man först skriva in de olika varianter som finns i listan av den informationen som man vill få ut.
I exemplet finns det både enkelt och dubbelt efternamn. Skriv in manuellt de två varianterna och markera området. Klicka på knappen Snabbfyllning och listan blir komplett.

smart snabbfyllning Excel 2013

Kortkommandot är Ctrl + E

www.excelbrevet.se

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Ingela Lundquist skriver:

  Hej
  Detta är ju himla smidigt, nu har jag inte lyssnat på filmen. Har beställt er bok och kommer att grotta ner mig när jag får den…
  Det jag undrar är om detta går att göra med postnummer och postadress också? Antar att det inte går för då hade ni nog haft det som exempel…

  • Tobias Ljung skriver:

   Hej Ingela,
   Kul att du beställt boken. Där finns också fler exempel på snabbfyllning. Det går absolut att använda snabbfyllning för postnummer och postadress, precis som för många, många andra exempel.
   Med vänlig hälsning,
   Tobias

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.