Sortera efter färg

I och med introduktionen av Excel 2007 öppnas möjligheten att sortera en lista efter vilken cellfärg, teckenfärg eller ikontyp som cellerna i listan har har. Läs detta tips och titta på videon nedan.

 

 

Färger är s.k. subjektiva värden, d v s det finns ingen inbördes rangordning mellan olika färger/ikoner. Detta innebär att om det finns 15 olika färger i en kolumn behöver man sätta upp 14 olika sorteringsregler för att sortera allt innehåll i kolumnen. Har man t ex tre ikoner i en kolumn (röd-gul-grön) så räcker det med två sorteringsregler för att sortera kolumnen. Ibland används sorteringen när man har fått en lista där sändaren har markerat ett antal avvikande poster i en kolumn med en viss färg. Då underlättar denna sorteringsmöjlighet avsevärt.

I bilden nedan ser vi en lista som består av två kolumner, Namn och Postnr. Jag vill nu sortera fram alla gulmarkerade celler längst upp i listan. Under menyfliken Data klickar jag på Sortera. Därefter väljer att sortera efter kolumn Postnr och sortera efter Cellfärg. I droplisten Ordna väljer jag den gula färgen och ser till att det står Överst i den sista droplisten.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-Learning i Excel & Office-paketet

sortera lista efter färg

Resultatet syns i bilden nedan. För att sortera efter färg en gång till upprepar man samma procedur och väljer en annan färg.

sortera lista efter färg

www.excelbrevet.se

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera på Excelbrevet

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Excelbrevet är ett helt gratis utbildningsbrev från Infocell.

Grattis du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis! Verifiera e-postadressen (kolla eventuellt i skräpkorgen om du inte ser mailet).