Soldiagram (Sunburst) i Excel

Ny diagramtyp med nya möjligheter

Soldiagram (Sunburst chart) är en ny diagramtyp som introducerades med Excel 2016. Man kan likna diagramtypen som ett expanderande cirkeldiagram, där varje tårtbit delas upp i ytterligare tårtbitar.

I ärlighetens namn är jag ingen vän av vanliga cirkeldiagram. Enligt min mening ska cirkeldiagram endast användas då man har maximalt 3-4 diagramserier (annars ska alltid stapeldiagram användas). Dock tillför Soldiagrammet en ny dimension som är visuellt tilltalande och behöver inte bli förvirrande om man håller sig till cirkeldiagrammets grundregel om 3-4 diagramserier (gäller för den ”inre cirkeln i soldiagrammet).

Så gör du ett soldiagram:

I exemplet har vi siffror som visar antalet sålda bilar av tre olika bilmärken. Varje bilmärke säljer i sin tur olika bilmodeller. I detta fall har vi två nivåer av våra data, men soldiagrammet fungerar även för fler nivåer.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Ladda ner exempelfilen här

Stå med cellmarkören någonstans i tabellen och i menyfliken Infoga klickar du på knappen Infoga hierarkidiagram och sedan väljer du Sol (se bilden nedan).

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML5a4ecb2.PNG

Diagrammet infogas enligt bilden nedan.

Soldiagrammet har begränsningar när det gäller att visa värdeetiketter och det går inte att filtrera med knappen Diagramelement (plusknappen). Ett smart alternativ för att ändå kunna filtrera diagrammet är att infoga utsnitt (slicers) till Exceltabellen. Genom att filtrera Exceltabellen med utsnitten, filtreras också soldiagrammet 😊.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.