Sidhuvud och sidfot i PowerPoint

I PowerPoint går det att infoga gemensam information på enstaka eller samtliga bilder i Sidhuvud/sidfot [Header & Footer]. Men olikt andra program kan sidhuvudet/sidfoten placeras på valfritt område och därmed inte högst upp/längst ner på bladet som är brukligt. Normalfallet i PowerPoint är att all information läggs längst ner på bladet.

Infoga Sidhuvud/sidfot

I en befintlig presentation, välj menyfliken Infoga [Insert] och sedan klicka på knappen Sidhuvud/sidfot [Header & Footer]. Då öppnas följande dialogruta.

Det finns 3 kryssrutor där du kan välja att lägga till information med några underalternativ. Den fjärde kryssrutan kommer vi till längre ner i texten.

Till höger finns en förhandsgranskning på var den valda informationen kommer att synas på presentationsbilden. När du kryssar i ett alternativ så markeras detta område i förhandsgranskningen.

  1. Datum och tid [Date and time]

    Detta val innebär att datum och/eller tid visas. Du kan välja på olika format och även separera att välja enbart tid eller datum. Har du andra språkpaket installerade för Office kan du också välja detta och visa datum/tid på valt språk. Detta alternativ uppdaterar datum/tid automatiskt. Alternativet att inte uppdatera så blir det en fast text. Du kan skriva vad du vill här och det behöver inte vara ett korrekt datum/tid.

  2. Bildnummer [Slide number]

    Med detta val bockat visas presentationsbildens ordningsnummer, precis som en vanlig sidnumrering. Ändrar du ordning på dina presentationsbilder uppdateras detta automatiskt.

  3. Sidfot [Footer]

    Här kan du lägga in en text visas på vald presentationsbild (eller alla). Det går inte att lägga in en bild här.

Den sista kryssrutan används för att utelämna Sidhuvud/sidfot [Header & Footer] på presentationsbilder med layoten Rubrikbild [Title Slide]. Denna layout är tänkt att ha som startbild i en presentation.

När alla val är gjorda är det dags att applicera detta i presentationen. Du kan välja att endast visa på aktuell bild eller för alla bilder i presentationen.

Ändra position för informationen

Var informationen hamnar på presentationsbilden styrs av hur mallen är inställd. Det går att ändra i mallen så att exempelvis ”datumfältet” ska visas längst upp till höger istället. Men du kan också ändra positionen på varje presentationsbild manuellt i efterhand.

I bilden ovan finns nu datumfältet längs ner till höger och sidfoten längst ner i mitten av presentationsbilden. Men dessa blir som vanliga textrutor och det går att flytta och formatera som vanliga textrutor. Detta är mycket användbart om placeringen på enstaka bilder inte passar så kan du ändra på just den bilden. Kopplingen till verktyget Sidhuvud/sidfot [Header & Footer] finns ändå kvar så ändras förutsättningarna som uppdateras informationen.

Läs mer om våra självstudiekurser på www.officekurs.se.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!