Rita kantlinjer i Excel, Word, PowerPoint och OneNote

Rita kantlinjer i Office-programmen

Inte alla kan minnas barnprogrammet ”Pellepennan och Suddagumman” som ritade och berättade en saga. Jag tänker ofta på det TV-programmet när jag visar hur pennan och suddgummit fungerar i Excel, och de övriga Officeprogrammen, för att infoga kantlinjer.

Infoga kantlinjer i Excel

De stödlinjer som syns i kalkylarket i Excel kommer inte med vid utskrift, som standard och man kan ibland vilja infoga kantlinjer på vissa celler.

Traditionellt brukar man markera de celler som man vill ska ha synliga kantlinjer och sedan klicka på menyalternativet Kantlinjer [Borders] på menyfliken Start [Home] och välja ett av alternativen.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Ta bort kantlinjer

För att ta bort kantlinjerna har man åter fått gått in under menyalternativet Kantlinjer [Borders] på menyfliken Start [Home] och valt Ingen kantlinje [No Border] eller Fler kantlinjer… [More Borders…] för fler alternativ.

Anpassade kantlinjer

Under Fler kantlinjer… [More Borders…] på menyfliken Start [Home] går det också att anpassa kantlinjerna och till exempel byta färg och linjetyp men också infoga diagonala linjer.

Rita kantlinjer med en ”penna”

Bland de nedre menyvalen finns möjligheten att Rita kantlinje [Draw Borders]. Då ändras markören till en penna och man kan rita egna kantlinjer genom att följa rutnätet. Då går det även att rita diagonala linjer.

Här finns även valet Radera kantlinje [Erase Border] som förvandlar markören till ett suddgummi.

Pennan och suddgummit

rita kantlinjer i Excel

Med hjälp av pennan och suddgummit går det snabbt att både rita egna kantlinjer och att ”sudda” om det blev fel.

Tips! Fördelen med att ”sudda” är att man inte behöver komma ihåg om kantlinjen infogades i underkanten av den markerade cellen eller i överkanten av cellen under.

Rita rutnät

Det går också att välja Rita kantlinjerutnät [Draw Border Grid], då räcker det att dra diagonalt över cellerna med markören för att infoga kantlinjer runt alla cellernas kanter.

Anpassa linjetyp och färg

Via menyvalen Linjefärg [Line Color] och Linjeformat [Line Style] går det att byta färg och typ av linje.

Tips! Välj färg och linjetyp först, innan du börjar rita med pennan.

Avaktivera ritverktygen

För att sluta rita eller sluta sudda kan du klicka på samma menyval engång till eller trycka på tangenten ESC, då återgår markören till sitt normala utseende.

Rita kantlinjer i Word

Det går även att rita kantlinjer i Word. Här heter menyvalet Kantlinjepennan [Border Painter] och ligger på menyn Design [Design] i menyfliksgruppen Tabellverktyg [Table Tools].

Dock finns det inget ”suddgummi”.

Däremot går det att byta till en ”ofärgad” penna via valet Ingen kantlinje [No Border] och på så sätt rita om linjen och ”sudda” om det blev fel.

Rita kantlinjer i PowerPoint

I PowerPoint finns både penna och suddgummi via menyvalen Rita tabell [Draw Table] och Radera [Eraser] på menyn Design [Design] i menyfliksgruppen Tabellverktyg [Table Tools].

Byt gärna först till det ofärgade, transparenta färgtemat i formatgalleriet i gruppen Tabellformat [Table Styles] innan du börjar rita egna kantlinjer.

Kantlinjer i OneNote

I OneNote går det bara att visa eller dölja kantlinjer via menyvalet Dölj kantlinjer [Hide Borders] på menyn Layout [Layout] i menyfliksgruppen Tabellverktyg [Table Tools].

Associerad lärarledd kurs: Jobba smartare i Officepaketet

Associerade e-kurspaket: Officepaketet, Excelpaketet, Guldpaketet – se mer på officekurs.se

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!