Rensa alla filter i Power BI

Det finns ingen inbyggd knapp eller funktionalitet i Power BI för att rensa alla utsnitt [slicers]. Har du många utsnitt [slicers] i dina rapporter tar det tid att rensa dem manuellt och risken för att man missar att ta bort ett filter finns.

I det här tipset lär du dig ett enkelt trick att skapa en knapp som rensar att utsnitt/filtreringar i Power BI. Tricket är att använda ett Bokmärke [Bookmark] som ligger till grund för funktionaliteten. Det går att använda bokmärke för flera andra typer av funktionaliteter, men i detta avsnittet avhandlas endast hur det används för att rensa alla filter i Power BI.

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML57add4d.PNG

Rensa alla filter i Power BI – steg för steg

För att lägga till knappen Rensa alla filter (se bilden ovan) med funktionalitet, gör du på följande sätt:

  1. Se till att alla dina utsnitt är rensade i rapporten.
  2. Gå sedan till menyfliken Visa [View] och kryssa i kryssrutan Bokmärkesfönstret [Bookmarks pane].
  3. Skapa ett bokmärke (se till alla filter är rensade). Klicka på Lägg till [Add] och ändra bokmärkesnamnet genom att högerklicka och välj Byt namn [Rename].
  4. Under menyfliken Start [Home] klickar du på knappen Knappar [Buttons] och väljer en knapp enligt önskemål. I exemplet väljs en tom knapp.
  5. Formatera sedan knappen efter eget behov. Du kan lägga till och formatera knapptexten, lägga till fyllnadsfärg m.m. under VISUALISERINGAR [VISUALIZATIONS].
    C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML58e6aea.PNG
  6. Slutligen ska du koppla ditt bokmärke till den skapade knappen. Markera knappen och under VISUALISERINGAR [VISUALIZATIONS] aktiverar du Åtgärd [Actions] och väljer typen Bokmärke [Bookmark] och väljer sedan ditt bokmärke.
    C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML592fb30.PNG

Nu är allt klart och du kan testa lösningen. Om du testar lösningen i Power BI Desktop behöver du Ctrl-klicka på knappen. Testar du i webbgränssnittet kan du klicka som vanligt när du testar.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!