Relativ och absolut kopiering av en formel

När man kopierar en cell med en beräkning (formel) och sedan klistrar in den i en ny cell så ändras cellreferenserna relativt. Det betyder att beräkningen nu använder innehållet i celler på helt nya ställen än i ”original-beräkningen”. Det här är normalfallet (CTRL + C och CTRL + V) vid en vanlig kopiering.

Detta kan vara helt okej om man ska använda beräkningen relativ som exempelvis i en lista där man kopierar beräkningen radvis (eller kolumnvis).

Men om man vill kopiera en beräkning (formel) till en ny cell och behålla originalcellernas referens så måste kopieringen ske på ett annat sätt, en absolut kopiering.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Här går vi igenom de två alternativen för kopiering av en formel.

Relativ kopiering

I cell B5 finns en formel som är =B3*B4. Den ska kopieras till B7.

Kopiera formel absolut och reltivt

Kopiera B5 (CTRL +C) och sedan placera markören i cell B7 och klistra in (CTRL + V). Resultatet bli 0 eftersom kopieringen av cellerna sker relativt. Formeln i B7 är nu =B5*B6 vilket ger 0.

 

Absolut kopiering

Med samma förutsättning ska även nu formeln i cell B5 kopieras, men på ett nytt sätt.
Markera B5, gå sedan till formelfältet och markera formeln. Kopiera (CTRL + C) och tryck sedan ESC (Escape) på tangentbordet.

Kopiera formel absolut och reltivt

Placera sedan markören i cell B9 och klistra in (CTRL + V). Nu blir resultatet samma som i den kopierade cellen, formeln hänger med exakt samma cellreferenser. Kopieringen blir absolut.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!