Pareto-diagram i Excel

Pareto-diagram

Ett Pareto-diagram är en typ av stapel- och linjediagram som används för att identifiera och prioritera de mest betydelsefulla orsakerna till problem eller avvikelser. Diagrammet bygger på den så kallade Paretoprincipen, även kallad 80/20-regeln, som säger att 80 % av resultaten ofta kommer från 20 % av orsakerna.

Komponenter i ett Pareto-diagram:

Stapeldiagram: Staplarna representerar olika kategorier (t.ex. produkter, feltyper, orsaker), där varje stapel visar hur många gånger ett problem eller en händelse inträffar.

Linje: En kumulativ linje läggs ofta till för att visa den ackumulerade procentuella effekten av varje kategori. Den hjälper användaren att se vilka kategorier som tillsammans står för majoriteten av problemet.

Syfte och användningsområden:

Prioritera problem: Pareto-diagrammet används för att identifiera de viktigaste problemen (eller möjligheterna) som har störst inverkan, vilket gör det lättare att fokusera insatser på de mest kritiska områdena.

Kvalitetsförbättring: Inom kvalitetsstyrning används det för att visualisera de vanligaste felkällorna, så att företag kan arbeta systematiskt för att förbättra sina processer.

Beslutsfattande: Genom att visa vilka få kategorier som står för den största delen av problemet kan man prioritera åtgärder mer effektivt.

Pareto-diagram i Excel

Ett användningsfall kan till exempel vara i en produktionslinje där man analyserar orsaker till produktionsfel. Diagrammet skulle då visa att ett fåtal feltyper står för majoriteten av alla fel, och man kan fokusera sina åtgärder på dessa.

Under januari till september har totalt 854 produktionsfel noterats enligt tabellen ovan. Genom att infoga ett Pareto-diagram kommer du snabbt att se vilka feltyper som har störst inverkan på fabrikens produktionsstopp.

Stå i tabellen med cellmarkören. I menyfliken Infoga [Insert] väljer du knappen för statistiska diagram och ikonen för Pareto-diagram . Diagrammet infogas. Notera att du inte behöver sortera tabellen då Pareto-diagrammet automatiskt sorterar staplarna i storleksordning i fallande skala från vänster till höger. Linjen, som visar ackumulerat värde, infogas automatiskt.

En bild som visar text, skärmbild, programvara, diagram Automatiskt genererad beskrivning

Tittar du på linjen i diagrammet ser du att de fem vanligaste felen står för ca 70% av alla nitton feltyper.

Vill du komplettera Pareto-diagrammet, eller kanske endast visa siffrorna från diagrammen, kan du smidigt skapa en formel i din tabell. Steg ett är att sortera tabellen i fallande ordning efter kolumnen Antal fel. Skapa sedan en ny kolumn där du räknar ut ackumulerade procent av Antal fel. Detta gör du genom att skapa en dynamisk SUMMA-formel som hela tiden startar i översta cellen, men slutar på samma rad som du utför beräkningen => SUMMA($C$7:C7). Därefter dividerar du med cell C26 som du behöver låsa som absolut cellreferens. Formeln blir alltså: SUMMA($C$7:C7)/C$26$.

En bild som visar text, elektronik, skärmbild, skärm Automatiskt genererad beskrivning

Varför heter det Pareto-diagram?

Pareto-diagrammet är uppkallat efter den italienske ekonomen Vilfredo Pareto, som levde mellan 1848 och 1923. Han utvecklade den så kallade Paretoprincipen, även känd som 80/20-regeln. Ursprungligen observerade Pareto att 80 % av Italiens land ägdes av 20 % av befolkningen, men principen har visat sig tillämpbar i många andra sammanhang.

Joseph M. Juran, en kvalitetskontrollsexpert, populariserade användningen av Paretoprincipen inom kvalitetsstyrning under 1940- och 1950-talen. Han upptäckte att samma mönster, där en liten andel av orsakerna står för en stor del av resultaten, kunde tillämpas på kvalitetsproblem inom olika tillverkningsprocesser. Därmed började han använda termen ”Pareto-diagram” för att beskriva ett verktyg som grafiskt illustrerar detta fenomen.

Sugen på mer diagram och visualiseringar?

I e-kursen Diagram & Visualisering hittar du massor av diagram bortom de vanliga grundkurserna .

Är du mer taggad på en lärarledd kurs så finns Diagram & Visualisering. E-kursen ingår i kursavgiften.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.