OM-funktionen i Excel

OM-funktionen i Excel (IF på engelska) är den vanligaste av de logiska funktionerna. Med OM-funktionen kan du styra så att speciella beräkningar eller resultat ska utföras när olika värden är uppfyllda. Funktionen har tre argument enligt nedan.

Funktionen OM

Logiskt_test utgörs av ett villkor. Det kan t.ex. vara B5<42 eller SUMMA(A1:A4)=B19.

För det andra argumentet (värde_om_sant) anger du vad som ska gälla om villkoret är uppfyllt. Detta kan vara ett fast värde, en text eller en formel/funktion. Observera att du måste skriva in text inom dubbla citationstecken (”text”) för att programmet ska uppfatta det som text om du skriver direkt i formelfältet. Skriver du in funktionen med hjälpa av dialogrutan Funktionsargument (se sista bilden) behöver du inte ange citationstecken alls.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Det tredje argumentet (värde_om_falskt) anger vad som ska gälla om villkoret inte är uppfyllt.

I exemplet nedan används OM-funktionen för att ange vilket betyg eleverna fått på en tentamen. Villkoret som ska vara uppfyllt är E7>=$E$4. Det innebär med ord att antalet poäng i kolumn E (elevernas tentamenpoäng) ska vara lika med eller större än poänggränsen för godkänt enligt cell E4. Om detta uppfylls så ska ordet ”Godkänd” skrivas in annars ska texten ”Underkänd” skrivas. (Cellreferensen E4 skrivs som absolut cellreferens ($E$4) för att kunna kopiera formeln till cellerna och hålla kvar pekningen mot den aktuella cellen).

OM2

OM-funktionen

Generellt gäller att OM-funktionen är en relativt enkel funktion att lära sig. Den är en mycket användbar funktion och passar utmärkt för att lösa enkla problem i Excel. Dock kan den bli lite besvärlig när du behöver göra många OM-funktioner i varandra. Då brukar det alltid finnas andra funktioner som passar sig bättre att använda.

Ta en titt på vår webbaserade utbildning på www.officekurs.se där du kan se hundratals utbildningsfilmer, ladda ner exempelfiler, läsa digital kurslitteratur och göra frågetester. Självklart finns OM-funktionen med och den beskrivs med flera olika filmer och text- och bildbeskrivningar i e-Learningen.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.