Matris i Power BI

Power BI – expandera och minimera i matris

En funktionalitet som vi saknat i Power BI är möjligheten att expandera och minimera med plus- och minusknappar i tabeller (läs matriser) i Power BI. För någon månad sedan lanserade äntligen Microsoft detta i det visuella objektet Matris [Matrix]. Med expandera/minimera, menar vi att kunna använda plus- och minusknapparna i en tabell för att drilla uppåt/nedåt i grupperingsnivåer. Detta har man ju länge kunnat göra i vanliga pivottabeller.

Visualiseringsobjektet Matris [Matrix] hittar du i panelen VISUALISERINGAR [VISUALIZATIONS] – se bilden nedan.

I exemplet har vi valt tre fält (ÅrKvartalMånad) som rader i matrisen och två fält (Betalsätt och Kön) som kolumner. Mätvärdet är Intäkt.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Ställa in plus- och minusknapparna

För att möjliggöra användningen av plus- och minusknapparna behöver du klicka på Format [Format] och sedan Radrubriker [Row Headers] och sedan ändra +/- ikoner från Av [Off] till [On]. Detta är alltså inte default i programmet.

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML12aad549.PNG

Drilla uppåt/nedåt i hierarkin

Sedan kan du smidigt använda knapparna på samma sätt som i vanliga pivottabeller i Excel för att borra dig nedåt och uppåt i dina grupperingar av data.

Standard är att du granskar flödet uppåt/nedåt för dina rader i matrisen. Vill du istället använda kolumnerna kan du klicka i droplistan och ändra till Kolumner [Columns].

För kolumner saknas dock (ännu) möjligheten att använda plus- och minusknapparna. Här får du istället använda knapparna till höger om droplistan för att granska uppåt/nedåt i hierarkin.

Klickar du på den högra ikonen som ser ut som en hierarki (Visa allt en nivå ned i hierarkin) när granskningen är inställd på Kolumner och sedan klickar på plusknapparna för årtalen kommer tabellen att se ut enligt nedan.

Du kan alltså maximera både rader och kolumner i visualiseringsobjektet Matris [Matrix] i Power BI.

Lär dig mer om Power BI

Vill du lära dig mycket, mycket mer om Power BI (d v s Microsofts beslutsstöd) rekommenderar vi e-kursen Power BI med 50-talet kursavsnitt innehållande videofilmer, digital kurslitteratur, frågetester och nedladdningsbara övningsfiler. Läs mer om våra e-kurser på www.officekurs.se.

Associerad lärarledd kurs: Power Pivot & Power BI

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!