Markera objekt i PowerPoint

En presentationsbild i PowerPoint innehåller olika objekt i form av bilder, figurer, textrutor, tabeller och så vidare. Alla objekt lägger sig i olika lager/nivåer, det som infogades först hamnar underst och det senaste längst upp. När man har många objekt så kan det bli svårt att komma åt vissa objekt för att kunna redigera och formatera detta objekt på grund av att det ligger under/bakom något annat. Ett ovärderligt verktyg i PowerPoint är markeringsfönstret, där man ser alla objekt på den aktuella presentationsbilden.

För att aktivera markeringsfönstret klickar du först på knappen Markera längst till höger i menyfliken START. Välj sedan Markeringsfönster….

markera objekt

Nu visas en panel på höger sida med alla objekt på presentationsbilden (se bilden nedan)

markera objekt

Nu kan man arbeta med markeringsfönstrets möjligheter:

Genom att klicka på ett objekt i listan så markeras det objektet i presentationsbilden och då kan man enkelt göra ändringar utan att riskera att oavsiktligt flytta position på övriga objekt.

Listan över objekten är ordnad i vilket lager/nivå objekten är placerade. Längst ner i listan visas det objektet som ligger underst och så vidare. Det går att dra och släppa objekten i listan för att ändra ordningen.

markera objekt

Alla objekt får ett standardnamn med en siffra som tillägg. Förenkla ditt arbete med objekten genom att välja egna mer förklarande namn. Dubbelklicka på ett namn i listan, skriv ett nytt och bekräfta med Enter. Nu blir det tydligare vilket namn i listan som tillhör objektet på presentationsbilden.

 

Du gillar kanske också...