Kontrollera stavning i Excel

Excel har inte samma möjligheter till stavningskontroll som exempelvis man hittar i Word. Till exempel finns det ingen grammatisk kontroll och heller inte någon kontroll medans man skriver (felstavade ord märks med ett rött streck). Det kan därför lätt smyga sig in felstavningar i Excel-arket för att man helt enkelt missar att göra någon kontroll.

Däremot finns det en utmärkt stavningskontroll i Excel, man måste bara manuellt gå igenom Excel-arket. I denna guide ser du hur man sätter igång stavningskontroll i Excel.

Vi har ett väldigt enkelt exempel (bilden) med 3 synliga stavfel.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Kontrollera stavning i Excel

 

 1. Markera ett område som ska kontrolleras, eller kontrollera hela bladet om inget område på förhand är markerat
 2. På fliken Granska (Review), klicka på knappen Stavning (Spelling). Eller kortkommandot F7

  Kontrollera stavning i Excel

 3. Stavningskontrollen drar igång och stannar på första ordet som inte finns i den inbyggda ordlistan. Man kan nu skriva in ett nytt ord (rättstavat) och klicka på knappen Ändra. Eller så finns det olika alternativ man kan välja med övriga knapparna till höger i dialogrutan

  Kontrollera stavning i Excel

  Ignorera en gång – Hoppar över detta ord och fortsätter med stavningskontrollen

  Ignorera alla – Fortsätter med stavningskontrollen och stannar inte vid nästa ord som har samma stavning

  Lägg till i ordlista – Lägger till det aktuella ordet i den inbyggda ordlistan och då anses detta vara rättstavat i fortsättningen

  Ändra – Ändrar det aktuella ordet med det valda ordet i listan med förslag

  Ändra alla – Ändrar samtliga ord med samma stavning till det valda ordet i listan med förslag

  Autokorrigering – Lägger till det felstavade ordet med det valda ordet i listan med förslag till Autokorrigering. Då kommer det felstavade ordet i framtiden automatiskt korrigeras till det rättstavade (OBS! gäller endast vid inskrift och inte vid inklistring av text)

 4. Fortsätt att göra åtgärder för varje ord som stavningskontrollen stannar på. När inget mer hittas så är stavningskontrollen klar

Kontrollera stavning i Excel

Tänk på att stavningskontrollen inte är 100% säkert att det inte finns några stavfel. Så det finns all anledning att manuellt skumma igenom text för att försäkra sig om att Excel-arket är korrekt.

Tips!

Normalt så sker endast stavningskontrollen på aktivt blad i Excel. Men har du flera blad som ska kontrolleras för stavning så går det att först markera flera blad och sedan köra igång stavningskontrollen med F7.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!