KOMBIN en enkel och komplex funktion

KOMBIN [COMBIN] är en matematisk funktion som är intressant eftersom den väldigt enkelt räknar fram ett värde som är väldigt komplext att räkna fram på andra sätt. Funktionen räknar fram antal möjliga kombinationer utifrån två kriterier. Hur många antal det finns totalt och i vilken sammansättning de olika urvalen har.

Enklast att förklara detta är att se på ett exempel som de flesta kan relatera till. Om man spelar på Lotto så finns det totalt 35 nummer att välja från och av dessa ska man pricka in 7. Hur många möjliga kombinationer av Lottorader finns det? Ja denna komplexa fråga besvaras enkelt med funktionen KOMBIN [COMBIN].

I cellen D4 används funktionen KOMBIN [COMBIN] där första argumentet är hur många siffror det finns (35) och andra argumentet anger man antal siffror i den rätta raden. Resultatet blir antal möjliga kombinationer av Lottorader som finns, 6 724 520 st.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Detta innebär att med en spelad rad är sannolikheten 1/6724520 (ca. 0,000015%) chans att få 7 rätt. Men spelar man två rader så fördubblas chansen 😊.

På motsvarande sätt (med andra förutsättningar) kan man räkna fram sannolikheten att vinna för andra slump-spel och på se statistiskt vilket som är det mest ”lönsamma” spelet.

Ett annat exempel från verkligheten är att räkna fram antal matcher i en serie och i detta fallet Allsvenskan. Allsvenskan har 16 lag och ett möte innefattar 2 lag.

I cellen D4 används KOMBIN [COMBIN] för att räkna ut antal kombinationer (matcher) med dessa specifika förutsättningar. 16 lag och 2 lag i ett möte ger totalt 120 kombinationer. Men detta antal måste dubbleras då alla lag möts hemma och borta så det totala antalet matcher i Allsvenskan blir således 240 st.

 

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!