Intervju med Tobias Ljung

Inför höstens kursrace har vi passat på att ta en pratstund med en av våra utbildare, Tobias Ljung.

Vad är hetast just nu?

Ser man till våra lärarledda kurser så är tvådagarskursen i Power BI helt klart het. Många är relativt nya i Power BI och man har inte samma erfarenhet och kunskap som i andra Office-program. De behöver helt enkelt lyfta sin nivå för att kunna leverera bättre på jobbet. Ganska logiskt egentligen.

Men allra hetast är halvdagskursen Excel & AI . En handgriplig kurs som gör att du direkt efter kursen kommer att spara tid på jobbet med hjälp av AI-tjänster som t ex Copilot eller ChatGPT, oavsett om du har gratis- eller betalversionen. Den ger också en bra bild av hur AI funkar generellt. Det är också populärt att ”ta hem” kursen och köra den för en eller flera arbetsgrupper i en organisation.

Det har också blivit mer populärt att ge hela arbetsgrupper tillgång till våra e-kurser. Främst beställer kunderna det så kallade Guldpaketet . Då får alla i arbetsgruppen tillgång till +20 e-kurser i de olika Officeprogrammen som till exempel Excel, Word, PowerPoint, Outlook, OneNote, Power BI och Teams. Fördelarna är att alla kan lägga sin utbildningsplan och utbilda sig inom de delar de själva behöver i sin egen takt. Efter offert via vårt formulär eller samtal via telefon/Teams och beställning så tar det bara timmar innan alla har tillgång till videofilmer, digital kurslitteratur och övningar för alla program och nivåer. Kan egentligen inte bli mer perfekt för en hel arbetsgrupp. E-kurser ingår även för de som anmäler sig till någon av våra lärarledda kurser.

Tycker du att det är rätt kurser som är hetast?

Alltså, vår AI-kurs och kurser Power BI är jättebra utbildningar, men jag upplever att många Excelanvändare inte har tillräckliga kunskaper för att arbeta på rätt sätt med saker de gör varje dag. Kurser som Excel Fördjupning och Excel för Ekonomer är riktigt bra, då du lär dig de viktigaste delarna från många olika områden i Excel.

Ett annat område där jag tycker många inte sett poängen och insett hur mycket tid och struktur man kan tjäna med lite ny kunskap är pivottabeller. Så Pivottabell-kursen är kanske den kurs som jag tycker flest borde gå, men inte går. Pivottabeller är kraftfullt, men ändå väldigt enkelt och snabbt att lära sig.

Personligen (som Excelnörd) tycker jag att de duktiga Excelanvändarna där ute i verkligheten har missat (eller ännu inte upptäckt) alla de nya möjligheterna att revolutionera sina formler och funktioner. Kursen Dynamiska matrisfunktioner där man under en heldag öppnar Pandoras box och lär sig det moderna sättet att arbeta med formler och funktioner. Ska sägas att kursen inte är för alla, utan för de som har kunskaper motsvarande Excel Fördjupning eller Excel för Ekonomer i bagaget samt att man har Excel 365-versionen. Sedan har vi också Excel Master Class där matrisfunktionerna ingår men också andra avancerade tekniker i Excel.

Slutligen tycker jag att Power Query-delen i Excel borde lyftas fram. Ett enkelt och smart sätt att automatisera utan kod. Jag vet jag att många därute skulle behöva detta för att jobba effektivare. Eftersom metodiken är lite annorlunda än med formler, så är utbildningen Power Query att rekommendera och man får en flygande start att automatisera och tvätta data i Excel på rätt sätt från början.

Man hör ju AI och kurser i AI överallt just nu. Går det en inflation i utbildningar kring AI?

Både ”ja” och ”nej” kan man säga. Det går absolut en inflation i utbildningar i AI. Med det sagt menar jag inte att vi utbildar oss för mycket inom AI. Tvärtom, vi borde utbilda oss mer och använda AI mer generellt i samhället Sverige. Lite som IT och datorer på 90-talet, är det viktigt att få upp användningen av den nya tekniken bland så många människor som möjligt. Det är först då som förändringar uppstår på riktigt och nya idéer och företag blomstrar i högre takt.

Tyvärr är många AI-utbildningar för mycket inriktade på teori, strategi, framtidsvision och vad som komma skall. Det är för lite av handgripliga AI-utbildningar där deltagarna faktiskt direkt efter utbildningen får nytta av sina nya kunskaper och kan omsätta dem i praktiken. Självklart behöver man en teoretisk förståelse om hur en AI-tjänst fungerar, men får man inte ”känna” nyttan av den, kommer man heller inte att börja använda den!

Fysiska kurser på plats eller via Teams, vilket är populärast så här ett tag efter pandemin?

När det gäller anpassade kurser för personalgrupper är det väl just nu 50/50. Kunderna har lärt sig att en utbildning fungerar alldeles utmärkt att köra via Teams, både när det gäller upplägg och pedagogik. Sedan är det självklart roligare fikahäng ☕och något fler spontana frågor på en klassrumsutbildning.

När det gäller öppna schemalagda kurser är det klar övervikt på kurser via Teams. Outputen blir densamma och kostnaden för resa/restid och hotell försvinner för arbetsgivaren, vilket gör det mer kostnadseffektivt för kunderna.

En annan tydlig tendens efter pandemin är att andra varianter av utbildningsinsatser har uppkommit. Till exempel har vi flera större företag som vi kör live-webinar-serier ️för. Vi kör ett par webinar i olika ämnen ett par gånger per termin där deras personal deltar. Även mer uppdelade utbildningsinsatser blir vanligare. Till exempel hade vi en ekonomiavdelning som körde sex utbildningsblock i form av halvdagar under en termin med lyckat utfall. Möjligheten att kunna blanda fysiska möten, distanskurser och självstudiekurser (e-kurser) gör att kunden får ett annat utbud och vi kan lättare anpassa efter de behov och önskemål som kunden har.

Om någon vill veta mer, vad ska dom göra då?

Lättast är att ringa eller mail oss på 0522-506001 eller utbildning@infocell.se så svarar vi på frågor och hjälper kunden till rätt lösning.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.