Hoppa till sista cellen i en rad eller kolumn med ett klick

Här kommer ett riktigt värdefullt Exceltips enligt min mening. Alla som jobbar i Excel arbetar mer eller mindre i listor, register och tabeller. Många gånger innehåller dessa tabeller fler rader eller kolumner än vad som kan visas på en skärmbild. Då finns det flera sätt att förflytta dig till den sista cellen i en rad eller en kolumn (utan att behöva skrolla med musen eller använda rullningslisten). Har du en tabell med hundratals eller tusentals rader tar det lång tid och är lite knöligt att skrolla manuellt. Två smarta tips:

  1. Dubbelklicka i cellramen (när fyrpilsmarkören visar sig) för den aktiva cellen och cellmarkören förflyttas till den sista raden/kolumnen i samma riktning. I exemplet nedan ser du att den aktiva cellen förflyttas från cell B3 till cell B21 när du dubbelklickar i nederkanten på cell B3. Med ett enda musklick kan du förflytta dig hundratals och tusentals rader i din tabell 🙂
    HoppaTillSistaCell
  2. Du kan också använda tangentbordet för att uppnå samma sak. Står du i cell B3 och trycker Ctrl+nedåtpil förflyttas du också till cell B21. Trycker du istället Ctrl+högerpil så förflyttas du till cell F3.
    Ctrl+piltangenterna

Notering: Står du i ett sammanhängande område kommer kommandot alltså att ta dig till den sista fyllda cellen. Det innebär att det inte är 100% säkert att du kommer att komma till den sista raden/kolumnen när du använder kommandot. Skulle någon cell vara helt tom kommer kommandot endast förflytta dig till den sista fyllda cellen innan den tomma cellen.

källa:www.infocell.se

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.