Funktioner utan argument

Funktioner utan argument

De allra flesta funktioner i Excel kräver ett eller flera argument för att fungera. Ett argument är exempelvis cellområdet för Autosumma [AutoSum], helt enkelt nödvändiga instruktioner för att funktionen ska fungera. Men det finns några få funktioner som faktiskt fungerar helt utan argument och dessa är:

IDAG [TODAY]

Denna funktionen genererar dagens datum i cellen. Denna funktionen uppdateras automatiskt också så datumet kommer att ändras i cellen så det alltid visar dagens datum.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

NU [NOW]

Med denna funktionen så visas dagens datum och aktuell tid. Även denna funktion uppdateras automatiskt med datum och tiden. Dock så kommer inte tiden ändras regelbundet för varje minut som går utan den uppdateras precis som vilka andra funktioner och formler som helst, det vill säga om någonting görs i en annan cell. Som standard beräknas alla celler så fort man gör någonting i vilken annan cell som helst.

PI

Helt logiskt och enkelt så skapar denna funktionen talet Pi med upp till 14 decimaler. Detta värde är naturligtvis fast och ändras aldrig.

SLUMP [RAND]

AV denna funktion får man ett slumpat tal som ligger mellan 0 och 1. Även här är det ett tal med upp till 14 decimaler. Denna funktionen uppdateras också automatiskt och genererar ett nytt slumptal.

Funktioner utan argument

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.