Funktionen REP i Excel

Funktionen REP [REPT]

Titta på videofilmen och/eller läs text- och bildbeskrivningen. Ladda ner övningsfilen här.

Excel har en speciell funktion för att upprepa tecken/text. Funktionen heter REP [REPT] och har två funktionsargument; text [text] och antal_gånger [number_times].

En bild som visar text, bord Automatiskt genererad beskrivning

I det första funktionsargumentet talar du om vilken/vilka tecken som ska upprepas och i det andra argumentet antalet upprepningar som ska utföras. Skriver du =REP(”X”;5) kommer Excel att skriva ut fem stycken stora X.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Självklart kan du använda cellreferenser istället för hårdkodade värden. Skrivs =REP(B4;B5) kommer samma resultat att ges.

En bild som visar bord Automatiskt genererad beskrivning

I tabellen ovan finns olika texter/tecken i B-kolumnen och önskat antal repetitioner i C-kolumnen. Jag skriver in min REP-formel i D-kolumnen och kopierar nedåt. Som du ser i tabellen kan du använda dig av flera tecken samtidigt i det första argumentet.

Vad kan vi då använda REP-funktionen till?

Kombinera REP-funktionen med olika teckensnitt

Ett användningsområde är att skapa staplar i cellerna. I tabellen i bilden har vi olika kioskvaror och priset på respektive vara.

En bild som visar text Automatiskt genererad beskrivning

Jag använder ett ”pipe”-tecken (|) och skriver det inom dubbla citationstecken eftersom det är text och antalet upprepningar är priset. Genom att utnyttja olika teckensnitts stilar kan man få dessa lodräta streck att visualiseras som en stapel. Till exempel vet jag att teckensnittet ”Playbill” är ett teckensnitt som tajtar ihop texten i fet stil.

En bild som visar bord Automatiskt genererad beskrivning

Jag markerar cellerna och byter teckensnitt. Vips så visas cellernas innehåll som en kompakt stapel. Sedan du givetvis byta teckenfärg om du vill ha staplarna i en annan färg. Liknade resultat kan även uppnås med villkorsstyrd formatering

Använda emojis med funktionen REP

Ett fiffigt sätt att få ytterligare möjligheter med funktionen REP är att använda emojis som tecken/text.

I tabellen har vår kontorshund Cocoz betygsatt våra lunchlådor på en skala 1-5. Nu vill vi skriva ut betyget som ”Antal stjärnor”. I REP-funktionens första del stoppar vi helt enkelt in en emoji. Du får fram listan med emojis genom att trycka Win + . (Windowstangenten plus punkt). Betyget blir antalet upprepningar.

Vill du sedan ändra färgen på stjärnorna, justerar du bara teckenfärgen för cellerna.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!