Förhandsgranska med Snabbanalys

Excel har ett verktyg som heter Snabbanalys (Quick Analysis) som egentligen är en samling av flera verktyg som man kan använda på markerade områden med värden. Det är bland annat olika varianter av villkorstyrd formatering, diagram, beräkningar och tabeller/pivottabeller som appliceras på det markerade området.

Som standard får man alltid tillgång till detta verktyg så fort man markerat en datamängd. I markeringen nedre, vänstra hörn dyker en ikon upp för att aktivera Snabbanalys och dess olika delar (se bilden nedan).

Snabbanalys

Klickar man på denna ikon så dyker alla verktyg upp som man kan använda och göra olika typer av analyser på det markerade området.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Snabbanalys

Men nu gäller inte detta tipset hur man använder Snabbanalys, utan hur man stänger av denna funktion att ikonen alltid visas när man har markerat ett område.

Stäng av Snabbanalys vid markering

Om man aldrig eller väldigt sällan använder Snabbanalys så finns det ingen anledning att denna ikonen uppenbarar sig (och är i vägen) varje gång man markerar ett område. Det är väldigt enkelt att stänga av detta, gör så här:

  1. Klicka på Arkiv (File) och välj sedan Alternativ (Options).
  2. På delen Allmänt (General), bocka ur valet Visa alternativ för snabbanalys vid markering (Show Quick Analysis options on selection).
  3. Klicka OK.

Nu visas inte ikonen då man markerar ett område med data. Vill man använda verktyget Snabbanalys (Quick Analysis) så går det utmärkt att trycka CTRL + Q när man har markerat ett område med data. Då aktiveras Snabbanalys och man kan välja hur området ska analyseras.

Läs mer på www.officekurs.se om våra e-kurser.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.