Enkelt kopiera och flytta blad mellan arbetsböcker

Ganska ofta behöver man kopiera eller flytta blad mellan arbetsböcker. Det klassiska sättet är att högerklicka på bladfliken och välja Flytta eller kopiera…. När dialogrutan Flytta eller kopiera öppnas behöver du först välja vilken arbetsbok filen/filerna ska kopieras/flyttas till och nästa steg är att markera före vilket blad du vill placera kalkylbladet. Därefter behöver du eventuellt kryssa i kyrssrutan Skapa en kopia. Slutligen klickar du OK.

flytta blad mellan arbetsböcker

Ovanstående tillvägagångssätt kräver en gäng klickningar och tar lite tid. Det finns ett annat sätt som gör det möjligt att använda dra-och-släpp-metoden när du vill kopiera eller flytta blad mellan arbetsböcker. Detta sättet är helt klart snabbare.

Steg 1 – ordna arbetsböcker

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Arbetar du i Excel 2010 eller tidigare hålls dina arbetsböcker i samma programfönster. Då behöver du först klicka på Visa och välja Ordna alla och t.ex. välja Sida vid sida.

Arbetar du i Excel 2013 hålls dina arbetsböcker i separata programfönster och då räcker det att du ser till att du ser de arbetsböcker du vill behandla på skärmen.

Steg 2 – dra och släpp

Nu kan du enkelt dra och släppa de blad som du vill kopiera eller flytta från den ena filen till den andra filen. För att flytta är det bara att hålla ner vänster musknapp på bladfliken och dra och släppa där dit du vill flytta den. Vill du kopiera så håller du nere Ctrl-knappen samtidigt som du drar och släpper. Det är även möjligt att flytta och kopiera flera bladflikar samtidigt. Då markerar du de blad du vill flytta/kopiera och drar sedan och släpper på samma sätt.

dra kalkylblad till annan fil

Notera att om en bladflik redan existerar med samma namn dit du flyttar/kopierar så kommer Excel att lägga till en siffra inom parentes. T.ex. blir Blad1 omdöpt till Blad1(2).

Om du flyttar alla befintliga bladflikar från en arbetsbok till en annan kommer arbetsboken att försvinna från ditt arbetsfönster, men arbetsboken kommer att finnas kvar med sina ursprungliga bladflikar i den mapp där den tidigare sparats.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.