CTRL + A (mer än att markera allt)

När man skriver in en funktion i en cell så måste man veta vilka argument som ska skrivas in och hur de ska skrivas för att funktionen ska bli komplett. Detta är väldigt enkelt för funktioner som exempelvis SUMMA eller ANTAL som endast har ett argument och det ska vara ett (eller flera) cellområde.

Funktionbild1
Ska man däremot använda en funktion med flera argument och är lite osäker på hur argumenten ska anges så kan man behöva använda funktionens dialogruta. Med dialogrutan får man en hjälptext för varje argument. Dessutom kan man förhandsgranska argumentens ”resultat” och funktionens totala resultat innan man klickar OK. I bilden nedan ser vi dialogrutan för funktionen BETALNING.

Funktionbild2

I dialogrutan får man hjälp med det aktuella argumentet och man ser en förhandsgranskning av resultatet till höger om argumentet.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Det går lika bra att arbeta med funktioner på båda sätt men oftast betydligt snabbare är det att skriva in funktionen utan att använda dialogrutan.

Nu till kortkommandot CTRL + A. Vilket öppnar dialogrutan för den aktuella skrivna funktionen istället för att leta upp funktionen bland Funktionsbiblioteken på fliken Formler.

Börja att skriva in funktionens namn i cellen, är du osäker på hela funktionens namn så räcker det att börja på namnet.

Funktionbild3

När du ser funktionen i listan, gå ner med piltangenten och bekräfta med tabb-tangenten.

Funktionbild4

Nu öppnas funktionen med vänster parantes. I detta läge, tryck CTRL + A för att öppna funktionens dialogruta.

 

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!