Alternativ till utsnitt i Power BI

Finns det flera alternativ till utsnitt i Power BI?

I visualiseringspanelen i Power BI finns ett enda objekt för Utsnitt [Slicer].

Du kan ställa in vilken utsnittstyp man vill ha, t.ex. Lista [List] eller Listruta [Dropdown] och en del andra inställningar. Men möjligheten att utföra en mer omfattande formatering är begränsad. Bilden nedan visar ett utsnitt i ”list-form”.

Hur gör du då om du inte är nöjd med utsnittet som är standard i programmet och de inställningar som finns för detta?

Här kommer två tips som kanske kan hjälpa dig.

Metod 1: Importera ett anpassat visualiseringsobjekt för utsnitt

I Power BI finns möjligheten att hämta anpassade visualiseringar från Microsoft Marketplace. Klicka på knappen med de tre prickarna i visualiseringspanelen Hämta fler visuella objekt [Get more visuals] och sök fram en visualisering för filter/utsnitt. Du kan dels välja kategori eller helt enkelt söka på t.ex. ”slicer” sökrutan.

power bi utsnitt

I bilden nedan syns ”ChicletSlicer” som har funnits längre tid och som påminner om utsnitten i Excel. Det finns dock flera andra ”slicer-varianter”, så kolla igenom och testa vilken som passar din situation bäst.

Metod 2: Trädkarta [Treemap] som utsnitt

Det andra sättet är faktiskt att använda en annan visualisering för filtrering, nämligen visualiseringen Trädkarta [Treemap]. Eftersom vi kan markera/avmarkera delar i en Trädkarta för att filtrera andra visuella objekt, så kan ju trädkartan indirekt användas som ett utsnitt 😎.

Hmm…🤔, det blir väl ändå inte så snyggt? Trädkartornas delar blir ju olika stora beroende på värdena i det mått som används?

Helt riktigt. Det är just därför som du behöver göra en liten extra sak först => bygga ett mått som alltid visar samma värde 😉.

Gå till menyfliken Modellering [Modeling] och välj Nytt mätvärde [New Measure]. Döp måttet till valfritt namn och skriv bara 1 efter likamedstecknet. Därmed kommer alla delar i trädkartan bli lika stora när du använder detta mått.

Därefter infogar du en Trädkarta [Treemap]. Det fina med trädkartans etiketter är att de matchar med andra visuella objekts färger. Byxor är blåa både i trädkartan och i punktdiagrammet nedan. En viss pedagogisk symbolik får du alltså på köpet.

För att få trädkartan lite utsnittsliknande, behöver du antagligen justera storleken. I exemplet har vi även tagit bort rubriken och sett till att Knappbeskrivningar [Tooltip] inte syns när man hovrar med musen över etiketterna.

Även om detta inte är ett ”regelrätt” utsnitt, så kanske det finns en och annan därute som tycker detta kan passa in?

Associerad e-kurs: e-kursen i Power BI (ingår även Powerpaketet och Guldpaketet)

Associerad lärarledd kurs: Power BI – 2 dagar

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.