15 siffror är max i Excel

Excel hanterar inte tal som innehåller fler än 15 siffror. Detta ställer väldigt sällan till några bekymmer då de allra flesta Excelanvändare inte räknar med så stora tal. Men det kan ställa till andra problem om man lagrar längre sifferkoder som exempelvis kreditkortsnummer som innehåller just 16 siffror. Det som händer med stora/långa tal i celler är att Excel ersätter sextonde siffran med 0, alltså förstör sifferkoden. Faktum är att alla siffror efter den femtonde siffran blir nollor.

15 siffror är max i Excel

I bilden ovan skrivs en sifferkod in med 16 siffror. När man bekräftar detta ersätts sista siffran med noll och sifferkoden stämmer inte överens med det man skrev in.

Lösning på detta problem

Lösningen är att på förhand formatera cellerna som Text. Eftersom denna sifferkod inte ska användas i någon beräkning så kan den vara lagrad som text utan att det ställer till några problem.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

  • Markera cellerna som ska innehålla sifferkoder.
  • Klicka på menyn för Talformat (bilden).
  • Välj Text, längst ner.

15 siffror är max i Excel

Nu kan man skriva in sifferkoder i cellerna utan att de förändras. Man kan även se att siffrorna skrivs från vänster till höger i cellen vilket indikerar att de är lagrade som Text.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.