Tal som text

Ett problem med siffror i Excel är att de kan lagras som text (tecken) vid import av data från andra system. Det innebär att Excel inte kan göra beräkningar på dessa värden. Det hjälper inte att formatera siffrorna till Tal [Number] utan man får lösa det på ett annat sätt.

Tal lagrat som text

Tal lagrat som text

I bilden ovan har vi ett exempel på värden i A-kolumnen som är lagrade som text efter import. I cell C2 är det en summering för samtliga värden i A-kolumnen och den visar 0 eftersom talen är lagrade som text och inte kan beräknas. En stark indikation på detta är att talen ligger till vänster i cellerna precis som vanlig text gör.

En möjlig lösning är att dubbelklicka i en cell och då återställer man innehållet till ett värde och talet hamnar då till vänster i cellen. Detta behöver man dock göra på varje enskild cell vilket blir en ohållbar lösning när det är ett större område.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Ladda ner exempelfilen.

Räkna med Klistra in special

För att lösa detta problem så behöver vi göra en matematisk beräkning på alla värden. Detta utan att själva värdet förändras dessutom. För att inte behöva skapa extra utrymme och göra en beräkning i en ny kolumn så räknar vi på befintliga värden/celler med Klistra in special [Paste Special].

Vi behöver använda ett värde från en cell som ska användas i beräkningen så vi skriver en 1:a i en tom cell (C5 i exemplet). Den matematiska beräkningen som används blir att multiplicera talen med 1 och då förändras inte värdena.

Tal lagrat som text med lösningen klistra in special

 • Kopiera 1:an (C5).
 • Markera alla värden i A-kolumnen.
 • Välj Klistra in special [Paste Special] från högerklicksmenyn eller från Klistra in-knappen.

  Klistra in special via menyn

 • I följande dialogruta väljer du sedan Multiplicera.

  Dialogrutan klistra in special

 • Klicka OK.

Nu konverteras alla tal som var lagrade som text till riktiga värden.

Lösning klar med klistra in special på Tal lagrat som text

Vi kan se att talen nu lägger sig till höger i cellerna och att summeringen nu fungerar som det är tänkt. 1:an i cell C5 behövs inte längre utan kan suddas ut.

Du kan göra andra beräkningar på motsvarande sätt med Klistra in special för att räkna om tal på plats i sina celler. Tänk på att det inte finns någon koppling till beräkningen (ingen formel) som du i efterhand kan justera. Cellerna blir permanent ändrade.

 

Läs mer om våra självstudiekurser på www.officekurs.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. kristina skriver:

  Hej, detta fungerar tyvärr inte om ”texttalet” har mellanrum så här -3 866 256,17

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.