Ta bort klockslag från datum i Excel

Ta bort klockslag från datum i Excel

Ibland har du tidsdata där både datum och klockslag finns i samma kolumn i Excel. Det beror ofta på att den ursprungliga datakällan innehåller båda uppgifterna.

Ladda ner exempelfilen med ursprungsläge och facitläge här.

Många gånger är dock klockslagen mindre intressanta och du kanske vill ta bort dem och endast har uppgifter om datum i cellerna/kolumnen. Gör så här för att både avlägsna klockslagen från cellerna och endast visa datum:

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

  1. Markera alla celler i kolumnen/kolumnerna som innehåller både datum och klockslag
  2. Tryck Ctrl + H (StartSök och markeraErsätt…) för att öppna dialogrutan för Sök och Ersätt
  3. I fältet Sök efter skriver du ett mellanslag följt av en asterix ( *)
  4. Klicka sedan på Ersätt alla
  5. Resultatet blir att ”de obefintliga klockslagen” visar ”00:00”. Detta beror på att formatet i cellerna är satt att visa klockslag, men då inga klockslag längre finns i cellerna visas just ”00:”.
  6. Du behöver därför ändra talformatet i cellerna så att endast datum syns i cellerna. På Start-fliken i gruppen Tal väljer du Kort datum i droplistan.

Nu har du på några sekunder tagit bort klockslagen från cellerna och värdet i cellerna är endast datumvärden och du har sedan formaterat om så att endast datumen visas.

Notera! Du kan självklart även endast göra punkt 6 ovan för att formatera om datum/klockslag till att endast visa datum i cellerna, MEN då förändrar du inte värdet i cellerna. Cellernas värden innehåller fortfarande klockslagen vid användning av denna metod.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!