Skapa talserier och datumserier i Excel

Fyll Serie i Excel

De gånger du behöver skapa talserier eller datumserier i Excel, gör det inte manuellt 🙂 Du skapar snabbt och enkelt serier i programmet, t.ex. skapa en lista av 100-tal, alla datum under ett år, bokslutsdagar 2017, var tredje tal.

Vi börjar med ett exempel och ser hur man gör. Nedan har vi den första bokslutsdagen för 2017 och vill fylla på med resten av bokslutsdagarna därefter (som i bilden till höger).

Ladda ner övningsfilen här.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML2b8adab.PNG

Metod 1 – använd knappen Fyll

Stå med cellmarkören i cellen med 2017-01-31. Under menyfliken Start klickar du på knappen Fyll och väljer Serie…

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML2c5478f.PNG

I dialogrutan Serie väljer vi att klicka i Kolumner (eftersom vi vill fylla våra data nedåt i kolumnen). Excel känner av att datatypen i den markerade cellen är just datum, så detta behöver vi alltså inte ändra. I området Datumenhet väljer du Månad eftersom vi vill ha varje månads sista datum i vår serie. Kontrollera att Stegvärde = 1 och sätt sedan Stoppvärde till 2017-12-31 eftersom vi bara vill ha årets bokslutsdagar. Klicka OK och du får alla bokslutsdagar ifyllda automatiskt i cellerna.

Metod 2 – använd dra-och-släpp med musen

Det finns även ett annat sätt att utnyttja programmets inbyggda funktionalitet för serier. I exemplet ovan behöver du först skriva in det andra bokslutsdatumet i listan för att metoden ska fungera (se bilden).

Därefter kan du utnyttja dra-och-släpp-metoden med musen. Håll muspekaren över fyllnadshandtaget (se cirkeln i bilden), tryck ner vänster musknapp och dra till önskad cell nedåt och släpp.

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML2cf264b.PNG

Serier kan du givetvis skapa med en mängd olika talserier. Nedan vill vi fylla 100-tal nedåt upp till 1500. I dialogrutan Serier väljer vi först Kolumner och sedan ökar vi Stegvärde till 100 och Stoppvärde till 1500 och klickar OK.

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML2d1a313.PNG

Det är oftast skönt att använda knappen fyll när du ska fylla längre serier, för att slippa dra långt med musen. T.ex. om du ska fylla en kolumn med datum från 2017-01-01—2019-12-31, vilket hade blivit 1097 rader att dra med musen. Då är fyllknappen enklare och snabbare.

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML2dba7e4.PNG

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.