Sex nya diagram i Excel 2016

Äntligen!

När Excel 2016 lanseras senare detta år (2015) kommer programmet få sin största uppdatering någonsin gällande antalet tillkommande diagramtyper. Hela sex nya diagramtyper lär dyka upp (om man får tro förhandsversionen). Det är en ökning med ca 50 % då det idag totalt finns tiotalet diagramtyper.

Efter att länge ha arbetat med rapportbyggande och dataanalys i Excel måste jag erkänna att jag har saknat och verkligen suktat efter en del diagramtyper som finns tillgängliga i beslutsstödssystem som t.ex. Qlik View och Tableau. Flera av dessa lanseras nu i Excel 2016. För de som dessutom har tillgång till eller kommer få tillgång till den nya versionen av Power BI finns ännu fler diagramtyper som t.ex. Hastighetsmätare (Gauge) och Trattdiagram (Funnel chart).

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

De nya diagrammen är:

Vattenfallsdiagram (Waterfall chart)

vattenfallsdiagram

Jag har gjort vattenfallsdiagram i Excel manuellt i ett antal år, med hjälp av hjälpkolumner och mixande går det att få till, men nu när detta blir en inbyggd diagramtyp kommer det bli busenkelt :-). Vattenfallsdiagram är användbara för att förstå hur ett ursprungligt värde påverkas av en flera positiva och negativa värden. Kolumnerna är dessutom färgkodade så att du snabbt kan skilja positiva siffror från negativa. Detta är ett klassiskt sätt att ställa upp de största posterna i resultaträkningen och få ett visuell bild av hur resultatet byggs upp.

Paretodiagram (Pareto chart)

Paretodiagram

80-20-regeln har de flesta hört talas om. Detta är just vad ett Paretodiagram kan visa visuellt. Säg att du har 500 kunder. Skapar du ett paretodiagram innehållande kundnamn och omsättning/resultat kan du snabbt se att t.ex 12 kunder står för 75 % av omsättningen/resultatet. Likt vattenfallsdiagrammet ovan kan man med lite arbete åstadkomma Paretodiagram i Excel redan idag, men nu blir det som sagt enkelt.

Solstrålediagram (Sunburst chart)

Solstrålediagram

Ni som haft mig som lärare i diagram eller sett diagramavsnitten i vår e-Learning vet att jag inte är någon större fan av cirkeldiagram. Cirkeldiagram ska användas med sparsamhet och endast då ett fåtal serier finns (annars använd stapeldiagram istället). Solstrålediagram är en typ av cirkeldiagram, MEN en diagramtyp som jag tvärtom diggar! Diagrammet passar utmärkt för att visa hierarkiska data. Varje nivå i hierarkin representeras av en ring/cirkel. Den innersta cirkeln är toppen av hierarkin. Denna diagramtyp är verkligen ett tillskott för dataanalys i Excel.

Träddiagram (Treemap)

Träddiagram Trädkarta

Analysera över flera hierarkier samtidigt med Träddiagram (eller Trädkarta). Har du t.ex. fyra varumärken kan du se vilka produkter som du säljer eller tjänar pengar på inom varje varumärke i ett och samma diagram, samtidigt som du ser proportionerna mellan varumärkena och produkterna. Me like!

Histogram (Histogram)

Histogram

Histogram visar frekvenser i en fördelning. Varje kolumn i diagrammet kallas för ett fack, som kan ändras för att ytterligare analysera dina data.

Låd- & morrhårsdiagram (Box & Whisker)

Låd- och morrhårsdiagram

Ett låd- och morrhårsdiagram visar fördelningen av data i kvartiler, där medelvärdet och avvikelserna markeras. Rutorna kan ha linjer som löper vertikalt, så kallade ”morrhår”. Dessa linjer anger variabilitet utanför de övre och nedre kvartilerna. Alla punkter utanför dessa linjer eller morrhår är att betrakta som avvikelser. Använd den här diagramtypen när det finns flera datauppsättningar som är knutna till varandra på ett eller annat sätt.

Vad tycker du om diagramtyperna? Kommentera gärna nedan.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.