Så tar du fram näst högsta värdet i Excel
Funktionerna STÖRSTA [LARGE] och MINSTA [SMALL]
Många Excelanvändare är bekanta med funktionerna MIN [MIN] och MAX [MAX] för att ta fram lägsta respektive högsta värdet i en datamängd. Ibland vill man dock visa det n-te lägsta eller högsta värdet ur en population, t.ex. den näst bästa säljaren eller den tredje lägsta temperaturen. Det finns två funktioner i Excel som kan bemästra just detta. Funktionen MINSTA [SMALL] kan visa det n-te lägsta/minsta värdet och STÖRSTA [LARGE] tar fram det n-te högsta/största värdet.
Funktionerna har vardera två funktionsargument:
I exemplet nedan har vi data för temperaturer för ett antal orter. Vi ska ta fram:
Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet
- Medeltemperatur
- Mediantemperatur
- Högsta temperatur
- Lägsta temperatur
- Näst högsta temperatur
- Näst lägsta temperatur
- Använda villkorsstyrd formatering för att färga celler utifrån temperauren
Följ med i övningsfilen genom att ladda ner den här.
Medelvärde och medianvärde
Medeltemperaturen tar vi fram genom att använda funktionen MEDEL [AVERAGE] i cell D19. Formeln blir =MEDEL(D3:D13)
Medianvärden används ibland som ett alternativ till medelvärden. Mediantemperaturen i cell D20 får vi genom att använda funktionen MEDIAN [MEDIAN]. Formeln blir =MEDIAN(D3:D13)
Maxvärde och minvärde
Högsta temperaturen i cell D15 räknas ut med funktionen MAX [MAX]. Formeln blir =MAX(D3:D13)
Lägsta temperaturen i cell D16 räknas ut med funktionen MIN [MIN]. Formeln blir =MIN(D3:D13)
Tips: om du behöver använda någon av ovanstående funktioner på flera olika cellområden, går det bra. Säg att du vill visa det högsta värdet i cellområdet A1:B50 och i cellområdet H5:K500. Då lägger du bara till ett extra funktionsargument i MAX-funktionen: =MAX(A1:B50;H5:K500)
N-te högsta och n-te lägsta värdet
I cell D17 vill vi visa den näst högsta uppmätta temperaturen i cellerna D2:D13. Detta kan vi lösa med funktionen STÖRSTA [LARGE]. Formeln blir =STÖRSTA(D3:D13;2)
I det första funktionsargumentet anges cellreferensområdet (precis som för de tidigare funktionerna). I det andra funktionsargumentet skriver man helt enkelt in en ”2:a” om man vill ha det näst största värdet och en ”3:a” om man vill ha det tredje största värdet o s v.
Att fram den nästa lägsta temperaturen blir ju lika enkel. Vi använder funktionen MINSTA [SMALL] som fungerar precis på samma sätt som STÖRSTA, men ger istället det n-te minsta/lägsta värdet. Formeln i cell D18 blir =MINSTA(D3:D13;2).
Färga celler beroende på temperatur med villkorsstyrd formatering
Det finns flera sätta att färga cellerna med villkorsstyrd formatering. I detta tips håller vi oss med enkelhet till en av de redan fördefinierade formateringarna.
- Börja med att markera de celler som ska påverkas av den villkorsstyrda formateringen. Cellerna som ska markeras är D3:D13 samt D15:D20.
- Under menyfliken Start klickar du på knappen Villkorsstyrd formatering [Conditional Formatting]
- Under Färgskalor [Color Scales] väljer vi skalan som indikerar blå färg för låga värden och röd färg för höga värden
- Du ser att formateringen direkt biter på de markerade cellerna. Skulle du vilja ändra inställningar för formateringen klickar du igen på Villkorsstyrd formatering [Conditional Formatting] och Hantera regler [Manage Rules]. Dubbelklicka på den befintliga regeln för att ändra iställningar.
- Där kan du ändra gränserna för respektive färg och givetvis också ändra vilka färger som ska användas för cellerna. I exemplet ändrar vi endast till en gulaktig färg för mittpunkten.
Resultatet av våra formler och villkorsstyrda formateringar syns nedan:
Ovanstående formler och villkorsstyrd formatering berörs i flera av våra Excelkurser, exempelvis: Excel Grundkurs, Excel för Självlärda och Excel för Ekonomer.