Räkna tid över midnatt

Räkna tid mellan två klockslag görs enkelt i Excel. Det är bara att ta slut-tid minus start-tid. Detta fungerar utmärkt om tiderna är inom samma dygn. Om tiderna däremot går över midnatt så går det inte att räkna tiden på samma sätt. Läs vidare i tipset om hur du med en enkel formel kan göra beräkningar av tid oavsett om det är samma dygn eller tid över midnatt.

Ladda ner exempelfilen här.

Allmänt om tid

En viktig detalj är tiden är skriven på rätt sätt i cellerna, timmar:minuter (exempelvis 21:15). När du skriver in tid i en cell så ställs formatet in automatiskt för tid. Men det blir ett Anpassat [Custom] format då tiden anges utan sekunder. Men det är ändå ett tidsformat.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

formatera tid

Räkna tid

För att räkna tid mellan två klockslag är det bara att subtrahera slut-tid med start-tid. I exemplet nedan ser vi detta.

räkna tid

Formeln för beräkningen av tid i D-kolumnen syns i F3 (=C3-B3). Resultatet blir då skillnaden mellan dessa tider och det kan vi nu se i cell D3 (08:50).

Tid över midnatt

Den enkla beräkningen med tid fungerar inte då tiden börjar en dag och slutar nästa dag, alltså går över midnatt. Då blir logiken fel att Excel får räkna med ett lägre tal minus ett större tal och resultatet skulle bli negativt. Negativ tid kan Excel inte hantera. Se exemplet nedan.

räkna tid över midnatt

Start-tid är på kvällen och slut-tid är nästa morgon. Samma beräkning som tidigare men i D4 blir det bara tecknet fyrkant i cellen. Excel kan inte hantera det negativa resultatet. Hur löser vi detta?

Lösningen blir samma formel men vi lägger till en kontroll på slutet om tiden går över midnatt eller inte.

räkna tid över midnatt

I cell D7 har vi nu en ny formel för att lösa problematiken med tid över midnatt. Det sista tillägget (C7<B7) är ett villkor som kontrollerar om slut-tiden är mindre än start-tiden. Stämmer villkoret så passerar tiden midnatt. Resultatet av villkoret blir SANT eller FALSKT [TRUE, FALSE] och för Excel kan detta användas som värdena 1 och 0 i beräkningar.

Så varje gång villkoret blir SANT [TRUE] (tid passerar midnatt) kommer värdet 1 läggas till i beräkningen. Detta gör att tidsberäkningen fungerar som tänkt.

Det bästa med denna formel är att den även kan användas på ”vanlig” tidsberäkning där tiden inte passerar midnatt. Villkoret blir då FALSKT [FALSE] med tillägget 0 på beräkningen vilket inte påverkar resultatet.

Se nedan blandade tider både som passerat midnatt och inte.

alla beräkningar av tid

I D-kolumnen ser vi nu att tidsberäkningen fungerar oavsett om tiden passerar midnatt eller inte. Så detta blir en robust lösning för beräkning av tid.

Läs mer om våra webbaserade Excelkurser på www.officekurs.se.

 

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.