Räkna frekvenser
Räkna frekvenser över ett underlag eller med andra ord: Hur många värden finns inom flera givna intervall? Detta går att lösa på flera olika sätt i Excel som jag tänkte visa i detta tips.
Vi utgår från ett underlag med siffror (165 rader) i en kolumn mellan 1 och 100.
Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet
Det går naturligtvis att sortera, filtrera dessa siffror och göra beräkningar för att dela in värdena i frekvenser, det vill säga grupperade intervall. Men här ska vi som sagt använda mer automatiserade metoder.
Funktionen FREKVENS
Det finns en så kallad matris-funktion i Excel som heter FREKVENS [FREQUENCY]. Denna funktion löser allting väldigt smidigt men det är en matris-funktion och uppför sig inte som alla andra vanliga funktioner.
Det vi måste göra är en fackmatris, en gruppering av intervall som vi vill dela in mätvärdena i. I detta exempel väljer jag 5 intervall (20, 40, 60, 80, 100). Dessa intervall utläses med upp till och lika med. Så intervallet 20 skulle innebära alla mätvärden mellan 1–20. Denna fackmatris skriver du in i en kolumn i Excel och sedan använder funktionen dessa intervall.
Nu till det speciella med denna matrisfunktion.
- Skapa fackmatrisen (intervallerna).
- Markera motsvarande område en kolumn till höger om fackmatrisen.
- Skriv in funktionen.
=FREKVENS(A2:A166;D5:D9)
=FREQUENCY (A2:A166;D5:D9) - Första argumentet är hela området med värden och andra argumentet är området för fackmatrisen. (Se bild nedan)
- OBS! Avsluta funktionen med CTRL + SHIFT + ENTER.
Nu räknas frekvensen ut för samtliga intervaller. Detta är en matrisfunktion vilket går att se i formelfältet. Ytterst i formelns skapas Hakparenteser.
Det speciella sättet som användes måste göras för att funktionen ska fungera. Det går inte att kopiera denna funktion till underliggande rader som man vanligtvis kan göra.
Alternativ med Office365
Sedan hösten 2019 så finns det en ny beräkningsmotor för Excel som kan utföra matrisberäkningar med vanliga funktioner. Detta innebär bland annat att du inte behöver trycka CTRL + SHIFT + ENTER. Resultatet av detta nya beräkningssätt kan resultera i ett så kalla Spillområde.
Nu utför vi samma frekvensberäkning som tidigare och ser skillnaderna.
Denna gång står vi i första cellen och skriver funktionen med sina två argument för datamatris och fackmatris. Nu räcker det att bekräfta formeln med Enter.
Nu kopieras formeln automatisk nedåt i ett Spillområde jämförbart med motsvarande fackmatris. Sedan blir det en extra rad och denna cell innefattar värden som är högre än fackmatrisens sista intervall. Den nya matrisberäkningen i Excel är fantastisk, både enkel och snabb.
Pivottabell
Som ett tredje alternativ ska vi också se att detta går att lösa med pivottabell. Utifrån Underlaget infogar vi en pivottabell på kalkylbladet.
Dra sedan ut fältet till Rader [Rows] och till Värden [Values]. Sedan behöver du göra två ändringar.
- Ändra beräkningen från Summa [Sum] till Antal [Count].
- Gruppera raderna med intervall 20.
Detta ger följande resultat i pivottabellen:
Vilket är precis samma värden som när vi använde funktionen FREKVENS [FREQUENCY].
Visualisering av frekvenser
Oavsett vilken metod som används så går det att visualisera resultatet med ett diagram (eller pivotdiagram) för att enklare jämföra frekvensernas utfall.
Fördelar och nackdelar
När du använder funktionen FREKVENS [FREQUENCY] så kan datamatrisen (underlaget) vara siffror i flera kolumner men lösningen med pivottabell kräver att underlaget är endast en kolumn.
En annan fördel att använda funktionen är att du själv bestämmer vilka intervall som frekvensen ska grupperas med. Med pivottabell kan du endast bestämma jämna intervall.
Kika på www.officekurs.se för våra onlinekurser.