Radera all formatering i Word

När du vill ändra utseendet i ett Worddokument så kan du formaterar texten på olika sätt.

Att formatera text betyder att ändra utseende på texten. Det kan innebära en så enkel sak som att välja att visa texten i fet eller kursiv stil eller ändra färg på texten.

Det finns två typer av formatering.

Teckenformatering – Ändrar utseendet på markerad text (eller aktuellt ord där markören är placerad). Detta innefattar bland annat fet, kursiv stil, teckensnitt och storlek på text, textfärg.

Styckeformatering – Ändrar utseende på hela stycket där markören är placerad (eller flera markerade stycken). Detta innefattar bland annat, punktlistor radavstånd, indrag och justering av text.

När du börjar skriva i ett tomt dokument finns det en del inställningar att välja mellan. Det är exempelvis teckensnitt, storlek, textfärg, radavstånd och placering av texten.

Ett problem med olika formateringar är att det är svårt att se/veta alla inställningar och formateringar som redan är gjorda i ett dokument. Därför kan det vara svårt att få till texten som du själv vill att den ska se ut, eftersom det kan finns formateringar i dokumentet som du inte vet om och därför vara svåra att ändra på.

Detta uppkommer ofta när någon kopierar text och klistrar in i ett dokument, då kan du få med dig inställningar och formateringar från originalet som inte stämmer överens med övrig text eller som du själv vill ha det.

Som tur är så finns det ett utmärkt verktyg i Word som raderar all formatering i markerad text och återställer texten till grundinställningarna. Efteråt kan du själv ställa in den formatering duvill ha.

Knappen Rensa all formatering

Radera all formatering i Word

På  menyfliken Start [Home] i gruppen Tecken [Font] finns knappen Rensa all formatering [Clear All Formatting].

Detta alternativ tar bort all formatering och återställer den markerade texten till grundinställningarna.

Exempel 1

I första exemplet har vi ett stycke text med kursiv stil samt indrag från både höger och vänster.

Radera all formatering i Word

Istället för att återställa indragen och ta bort kursiv stil manuellt så markerar du hela stycket och klicka på knappen Rensa all formatering [Clear All Formatting].

Resultatet blir då följande:

Radera all formatering i Word

Nu återställs texten till normal stil och inga indrag.

Exempel 2

I andra exemplet har vi en rubrik (med en formatmall för rubrik vald) samt en tillhörande text med extra radavstånd. Detta exempel är vanligt då någon kopierat text från ett annat dokument och får med rubriker och styckeinställningar som man inte vill ha.

word-radera-formatering4

Efter att ha rensat formateringen så återställs hela texten till grundinställningarna och rubrikformat tas bort.

Radera all formatering i Word

Exempel 3

I sista exemplet har vi en numrerad lista med olika formateringar på de olika punkterna. Om du inte vill ha en numrerad lista så kan du avaktivera denna men då blir du inte av med övrig formatering.

Radera all formatering i Word

Efter att ha markerat listan och använt knappen Rensa all formatering, så blir det följande resultat:

Radera all formatering i Word

Detta verktyg förenklar ordbehandlingen i Word väldigt mycket, då du på detta sätt enkelt kan radera oönskade formateringar i markerad text.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.