Punktdiagram i Excel

Punktdiagram [Scatter Chart]

Punktdiagram är en utmärkt diagramtyp när du vill jämföra dataserier över två axlar.

Det är också en bra diagramtyp för att försöka visa sambandet mellan två variabler, till exempel en persons längd och vikt. I bilden åskådliggörs även skillnaden i kön med två diagramserier, utifrån variablerna vikt/längd.

Skapa ett punktdiagram i Excel

För att infoga ett Punktdiagram [Scatter Chart] klickar du på menyfliken Infoga [Insert] och på ikonen för punktdiagram och väljer någon av de översta fem diagramtyperna för punktdiagram. (se till att du står i källdataområdet när du gör ovanstående).

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

I diagrammet ovan visas antal glassar sålda i en affär beroende på utetemperaturen. Vid minusgrader och enstaka plusgrader säljs väldigt få glassar i affären, men vid temperaturer över 15 grader ökar försäljningen rejält.

Lägga till en dataserie

Samma affär säljer också underställ. Även för försäljningen av underställ finns vissa försäljningsdata kopplad till temperatur. För denna statistik ser vi att ju lägre utetemperatur desto bättre är underställsförsäljningen.

Istället för att skapa ytterligare ett punktdiagram med data för underställ, vill vi kombinera dessa data i ett och samma diagram. Nästa steg är nu att lägga till en dataserie i punktdiagrammet.

Markera diagrammet, på menyfliken Design [Design] klickar du på knappen Markera data [Select Data]. I dialogrutan Välj datakälla [Select Data Source] klickar du på knappen Lägg till [Add].

I dialogrutan Redigera serier [Edit Series] väljer du önskat serienamn och markerar området med gradantal som X-serie samt området med antal sålda underställ som Y-serie. Bekräfta med OK två gånger.

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML1236cace.PNG

Punktdiagrammet innehåller nu båda dataserierna och vi kan se hu de förhåller sig till varandra.

Ändra diagramtyp

Skulle du sedan vilja ha en sammanhängande linje mellan punkterna i varje serie, kan du enkelt byta till en annan punktdiagramtyp. Klicka på knappen Ändra diagramtyp [Change Chart Type] i menyfliken Design [Design].

C:\Users\Tobias\AppData\Local\Temp\SNAGHTML123eb0d6.PNG

Nu innehåller diagrammet sammanhängande linjer mellan punkterna.

Stödlinjer, Förklaring och Axelrubriker

Tycker du att nivåerna syns tydligt och vill ha ett renare layout på diagrammet, kan du plocka bort stödlinjerna. Markera diagrammet och kryssa ur kryssrutan för Stödlinjer [Gridlines]. Se nedan.

Vi bör vi även lägga till en Förklaring [Ledgend] () så att vi klart och tydligt ser vilken serie som är Glass respektive Underställ.

Slutligen lägger vi till Axelrubriker [Axis Titles] ().

www.excelbrevet.se kan du söka i sökfältet efter ”diagram” och hitta fler diagram-tips.

www.officekurs.se finns över 30 e-kursavsnitt som hanterar diagram. Med pedagogiska videofilmer, nedladdningsbara övningsfiler, digital kurslitteratur och frågetester blir du expert i Excel och de övriga Officeprogrammen.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Göran Hellzén skriver:

    Tack för inspirerande och kunnig instruktion.

    Mycket användbart

    mvh Göran

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.