Markera, söka och ersätta formaterade celler

Tänk dig att du har ett stort Excel-lakan med femtioelva olika celler/cellområden med en grön cellfärg. Chefen (som fått Excelfilen av dig) säger till dig att ändra alla ”gröna rutor” till ”blåa rutor” för hen tycker blått är flott. Ahhh…vad jobbigt! Då måste du ju snurra runt i kalkylbladet och göra en massa Ctrl-klickningar högt och lågt. När alla celler slutligen är markerade kan du färga cellerna blå och maila chefen på nytt.

En riktigt bra funktionalitet – som verkligen kan vara en timesaver – är möjligheten att söka upp alla celler med en viss cellformatering i ett kalkylblad, för att sedan markera alla dessa celler och utifrån markeringen förändra cellformatet EN gång.

I vårt exempel nedan nöjer vi oss med lite färre färgade celler.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Steg 1 är att öppna dialogen för sök och ersätt. Tryck Ctrl+B [Ctrl+F] är för Sök och Ctrl+H [Ctrl+H] för ersätt, eller Start-fliken och knappen Sök och markera [Find and Replace] och välj Sök… [Find…] eller Ersätt… [Replace]. Jag vill i exemplet ersätta de ljusgrönt färgade cellerna med ljusblå cellfärg och väljer där Ersätt [Replace].

Dialogrutan Sök och ersätt [Find and Replace] visas. Klicka på knappen Format [Format] för att söka fram önskat format.

Tips! I listpilen till höger finns möjlighet at välja format från en cell med det önskade formatet. Kan vara effektivt, MEN också väldigt lurigt. Lurigheten är nämligen att all formatering i cellen måste överensstämma med de celler du ska söka upp och ersätta. Om cellfärgen stämmer, men annan formatering (t ex talformat, kantlinje) inte överensstämmer kommer inte träff (läs ersätt) att ske.

Välj den ljusgröna färgen i paletten under fliken Fyllning [Fill] och klicka OK. Notera också att du kan använda all typ av formatering i dialogrutan Sök format [Find Format] för att söka och ersätta på detta sätt. Du kan också välja flera typer av formatering samtidigt för avgränsa din sökning/ersättning.

Välj sedan format att ersätta med på samma sätt på raden under och klicka på Ersätt alla [Replace All] för att byta ut alla ljusgröna celler med ljusblåa.

Extratips:

Genom att välja att ändra att sök/ersätt ska ske i Arbetsbok [Workbook] istället för i Blad [Sheet] kan du söka/ersätta celler i flera blad samtidigt.

Med detta i bagaget kan du svara chefen med ett mail inom några sekunder nästa gång😊

Tipset är hämtat från vår kurs Excel för Självlärda

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!