Markera celler som innehåller formler

1. Markera celler som innehåller formler med Villkorsstyrd formatering

Vill du enkelt se och markera celler som innehåller formler i en arbetsbok i Excel? Det går att lösa på ett smidigt sätt via Villkorsstyrd formatering. (se även längre ner för markering via Gå till Special)

Här laddar du ner exempelfilen med facit.

Markera området

  1. Markera först området där du vill se vilka celler som innehåller formler. I exemplet vill vi markera de celler i området B3:E11 som innehåller formler med en gul cellfärg.

Skapa ny regel

  1. Välj att skapa en Ny regel [New Rule] under Villkorsstyrd formatering [Conditional formatting] på menyfliken Start [Home].

Ange formel

  1. Använd regeln Bestäm vilka celler som ska formateras genom att använda en formel [Use a formula to determine which cells to format].
  2. Fyll i formeln:

=ÄRFORMEL(B3)=SANT

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Där cellen B3 är första cellen i det markerade området. Det är viktigt att cellreferensen B3 är relativ, d.v.s. inte innehåller några $-tecken. (Om man klickar på celler i via dialogrutan i villkorsstyrd formatering får man nämligen absoluta cellreferenser med $-tecken som standard).

  1. Formatera cellerna med önskad färg via valet Formatera [Format]. Här kan du även ange andra typer av formateringar som t.ex. teckenfärg, kantlinjer, understrykning och fetstil.
  2. Avsluta genom att klicka på OK två gånger.

Nu visas alla celler som innehåller en formel tydligt med valt utseende. Villkorsstyrd formatering är dynamisk. Skulle du byta ut formler mot konstanter/tal i cellerna försvinner den gula färgen och vice versa.

2. Markera celler som innehåller formler med ”Gå till Special”

Ett annat sätt att markera celler som innehåller formler är via dialogrutan Gå till Special… [Go To Special…].

Det är samma tillvägagångssätt inledningsvis – d.v.s. du markerar cellerna i det område som du vill söka ut formelceller för. I vårt exempel markeras cellerna B3:E11.

Därefter klickar du på knappen Sök och markera [Find & Select] i menyfliken Start [Home] och väljer Gå till Special… [Go To Special…].

I dialogrutan markerar du Formler [Formulas] och klicka OK.

Nu är alla formler markerade. Nu kan du manuellt välja att t.ex. lägga på en formatering. Notera att detta sätt inte är dynamiskt eftersom du själv färgar de markerade cellerna, men ett utmärkt och lätt sätt att söka fram och markera t.ex. formelceller i Excel.

Bonustips: I dialogrutan Gå till Special har du fyra olika alternativ för markering av formler. Där kan du t.ex. söka ut endast de formler som ger ett svar som motsvarar Tal [Numbers] eller Text [Text] eller söka fram Logiska [Logicals] värdet (SANT/FALSKT) eller celler som ger Felvärden [Errors].

Vill du lära dig mer om villkorsstyrd formatering och mycket, mycket annat i Excel?
Kolla in våra populära webbaserade kurser på officekurs.se eller våra lärarledda kurser på infocell.se

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.