Målsökning [Goal Seek]

Hitta det saknade värdet snabbt med Målsökning

Bredvid mig på flygplatsen satt en man som både lät och såg lite smått frustrerad ut. Eftersom han satt intill mig kunde jag se att han jobbade i ett Excelark. Han verkade dessutom skriva en massa siffror i en och samma cell som han hela tiden justerade.

Jag kunde inte låta bli, utan vände mig vänligt mot honom och berättade att jag är en 100% Excelnörd och gärna bistår med hjälp om han eventuellt skulle vilja det. Han tittade förvånat på mig och sa att det nog inte är så mycket att ”göra åt problemet”. I andetaget efter sa han dock ”visst, kolla du, och så började han förklara…” 😀.

Hans problem var ungefär som uppställningen nedan (fast helt andra siffror såklart):

En bild som visar bord Automatiskt genererad beskrivning

Han skulle mata in kvantitet/antal för deras nya produkt i budgeten. Totalt skulle han hamna på en intäkt i budgeten på 1,7 Mkr ”enligt chefen”. Siffrorna för de andra produkterna/tjänsterna hade han redan färdiga. Det han gjorde när han lät frustrerad var att testa femtioelva olika kvantiteter i cell C7 för att hamna så nära 1,7 Mkr som möjligt. Han testade sig alltså fram manuellt. För eller senare så kommer man så klart till målet även på det sättet…

Först när jag såg problemet tänkte jag säga ”Du kan väl räkna ut detta bakvägen manuellt via telefonen (eller i Excel)…”. Men jag hindrade mig själv – då en Excellösning med Målsökning [Goal Seek] är lika snabb och mycket snyggare 😀 (som man dessutom kan använda i andra likande situationer som inte är lika lätta att manuellt räkna ut).

Så använder du målsökning

Följande löser problemet ovan:

  1. Gå till menyfliken Data
  2. Klicka på knappen Konsekvensanalys [What-If Analysis] och välj Målsökning [Goal Seek]
  3. I dialogrutan Målsökning [Goal Seek] kommer vår Målcell [Set cell] att vara cell E8 – alltså formelcellen som räknar fram totala intäkten i budgeten. Värdet [To value] är beloppen som vi vill komma till / uppnå och Justerbar cell [By changing cell] är den cellen som Excel ska ”justera” och fylla i automatiskt för oss.

Det tar någon sekund eller två och vips, så har Excel räknat ut att det krävs 1.365 stycken av vår nya molntjänst för att budgetmålet om 1,7 Mkr ska uppnås.

En bild som visar bord Automatiskt genererad beskrivning

Samtalet med mannen med Excelarket fortsatte ytterligare en stund med lite introduktion till XLETAUPP, men även en allmänt trevlig pratstund. Mitt oxytocinförråd fylldes på och resan mot Skellefteå kändes toppen 🤩.

Har du tillgång till våra e-kurser finns fler exempel på Målsökning och hur det kan användas.

Mer info om våra e-kurser ser du på officekurs.se

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.