Klistra in flera områden samtidigt

En av fördelarna med Urklipp är att du kan klistra in flera områden samtidigt. När du klickar på kopiera eller trycker Ctrl+C i Excel sparas detta temporärt i programmets Urklippsområde. Detta är något vi vanligtvis inte tänker på eller ens kanske vet om. Det finns dock en mycket bra funktionalitet med Urklipp; man kan nämligen kopiera flera cellområden och klistra in dem – alla – samtidigt. D.v.s. du slipper att klistra in fem kopierade områden fem gånger. Det går att klistra in EN gång med hjälp av Urklipp.

Så, vad är då Urklipp och vad hittar du det?

  1. Genom att klicka på dialogruteikonen i gruppen Urklipp (menyfliken Start) öppnas panelen Urklipp till vänster om rutnätet. (Du kan flytta och förstora/förminska panelen Urklipp om du önskar en annan placering).
  2. Nu när du öppnas panelen sparas allt du kopierar här. När du nu markerar ett område och kopierar dyker detta upp i panelen till vänster. I exemplet nedan markeras värdena i ”Cellområde 1” och kopieras. ”22 33 66” dyker då upp i Urklipp.
  3. Värdena i ”Cellområde 2” kopieras och dyker upp i Urklipp.
  4. Värdena i ”Cellområde 3” kopieras och dyker upp i Urklipp.

urklippsområde

5. Sedan är det bara att ställa cellmarkören där du vill klistra in värdena från alla tre kopierade områdena och klicka på knappen Klistra in allt i panelen Urklipp. I exemplet står vi i cell D2 och trycker Klistra in allt. Resultatet ser du nedan. Alla tio talen från de tre kopiera områdena klistras in samtidigt.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

urklipp

Fler smarta tricks med Urklipp

Vanligtvis kan du endast klistra in det som du kopierade senast i Excel. I vårt exempel cellområdet B5:B7 (talen 22, 33, 66). Men med Urklipp kan du välja att klistra in vilket som helst av de sparade urklippen i panelen Urklipp. Vi kan alltså enkelt ställa cellmarkören i cell D10 och klicka på det första urklippsområdet och cell D10:D12 fylls med värdena från det första urklippsområdet.

urklippshanteraren

Vill du radera ett eller flera kopierade områden i Urklipp kan du enkelt klicka på listpilen och välja Ta bort så raderas urklippet (1). Genom att klicka på knappen Radera allt så tar du bort alla urklippsområden samtidigt (2).

Urklippsområdet Excel

Du kan klistra in från Urklipp i alla bladflikar i arbetsboken, men även klistra in i andra arbetsböcker. Detta ger dig möjligheter i Excel som du tidigare kanske trodde var omöjligt. De flesta Excelanvändare har mer nytta av Urklipp än vad det tror. Tänk att du har fått en arbetsbok av en kollega med data 10 bladflikar. Du behöver kopiera in dessa data i en och samma bladflik. 9 av 10 användare kopierar och klistrar in 10 gånger, men genom att använda Urklipp räcker det med en enda inklistring. Som sagt; det går att klistra in flera områden samtidigt i Excel 🙂

Du gillar kanske också...