Filtrera pivottabell med utsnitt

Använder du pivottabeller känner du säkert till att du kan dubbelklicka på en cell i pivottabellen och Excel skapar en ny bladflik som visar alla detaljer (poster) som motsvarar värdet i den cell du klickat på. Istället för att dubbelklicka kan du även högerklicka och välja Visa detaljer.

Det finns ett potentiellt problem med funktionen Visa detaljer när man använder utsnitt till pivottabellen. Vi ser närmare på detta här.

Nedan har vi en pivottabell med ett utsnitt (Fakturadatum). Pivottabellen är helt ofiltrerad:

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

filtrera utsnitt pivot

Sedan filtrerar vi med hjälp av utsnittsknappen till höger och vi ser att kombinationen Livsmedel/Filofix helt riktigt ändrar värde från ursprungliga 13065 till 4875.

filtrera utsnitt pivot

Därefter dubbelklickar vi på cell C5 där vi har värdet 4875 för att visa de poster som bygger upp värdet 4875. Till vårt förtret visas istället ALLA poster som har kombinationen Livsmedel/Filofix oavsett Fakturadatum, trots att vi har filtrerat vårt utsnitt på Fakturadatum.

filtrera utsnitt pivot

Workaround: Placera det fält du ska filtrera på i FILTER/rapportfilter i pivottabellen (1). Sedan kan du dubbelklicka på 4875 och endast den eller de rader som motsvarar din filtrering i utsnittet kommer att visas i den nya bladfliken.

filtrera utsnitt pivot

www.excelbrevet.se

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.